Hlavní obsah

Vejška, Krásno i Zakázané uvolnění. Co čeká diváky českých filmů v prvním pololetí 2014

Právo, Věra Míšková

O tom, že uplynulý rok patřil v české kinematografii k nejslabším, svědčí mimo jiné to, že pro nadcházející Ceny české filmové kritiky se z 26 celovečerních hraných filmů dostalo pouhých šest (Hořící keř, Klauni, Jako nikdy, Rozkoš, Líbánky a Revival) do nominací.

Foto: Bontonfilm

Ondřej Sokol a Zuzana Stavná ve filmu Krásno

Článek

A co hůř, s výjimkou Revivalu se právě tyto filmy minuly s diváky, těch naopak přišlo nejvíc na Troškovy Babovřesky, pro něž kritika nemá vlídného slova.

Co nás tedy čeká v nadcházejícím pololetí? Některá jména a témata působí slibně.

Už tento týden vstoupí do kin novinka jednoho z filmových hitmakerů, Jiřího Vejdělka, Něžné vlny. Vejdělek má ambici vrátit diváky do kin. Je otázka, zda k tomu pomůže posun od výrazně komediálního směrem k jemnějšímu, lehce nostalgickému ladění.

Po sedmadvaceti letech přijde na jaře do kin film Bony a klid II. Natočil ho opět Vít Olmer podle scénáře Radka Johna se všemi hlavními představiteli z minulého filmu.

Po Věře Chytilové převzal Dědictví z roku 1992 režisér Robert Sedláček, dvojku natočil s podtitulem Kurvaseneříká a vedle starých známých v ní nově hrají Anna Polívková, Karel Heřmánek, Jitka Čvančarová a další.

Humor lze snad očekávat od Vejšky Tomáše Vorla, jejíž hrdinové postoupili z úspěšného Gymplu. Z něj si přinesli i zálibu v ilegálním malování graffiti a lákají i na hudbu a rap DJ Mika Trafika a Vladimira 518.

Nejrychleji přicházejí po jedničce Babovřesky 2, které začínají tam, kde první díl skončil: Horáčková vybíhá naproti mladým hokejistům, kteří přijeli navštívit kamaráda. Chce jim narafičit do cesty vnučku – třeba holka udělá terno.

Poprvé za kamerou

Hereckou práci a divadelní režii obohatí poprvé o režii filmovou Ondřej Sokol. Příběh jeho černé komedie Krásno se točí kolem dědictví a nevyjasněných úmrtí.

Poprvé se za kameru přesunul i Jiří Mádl. Hrdinou jeho debutu Pojedeme k moři je desetiletý Tomáš, který dostane k narozeninám kameru a rozhodne se natočit film jako Miloš Forman.

Debutantem je i Jonáš Karásek, jehož Kandidát vychází z teze, že nejcennějším zbožím jsou informace. Z toho pohledu sleduje zákulisí politické kampaně.

Příběhy hrdinů debutu Hany režiséra Michala Samira se odehrávají během jednoho večera uvnitř a okolo literárního baru uprostřed velkoměsta.

Po delším odkladu budou mít premiéru i Všiváci Romana Kašparovského. „Cesty bratrů Rohanů se kdesi v mládí rozešly a ve zralém věku se k sobě přibližují a nakonec i protnou. Jeden je sám, druhý se snaží udržet pohromadě rodinu. A protože oba své potíže řeší až za hranou možného, vzniká zde prostor pro komedii i drama,“ přibližuje režisér.

Životní příběhy a problémy dnešních mladých lidí se pokusil vyjádřit ve filmu Lovci a oběti debutující David Beránek.

Sport nejen v názvu

Po dlouhých letech příprav uvede Andrea Sedláčková film Fair play, jehož tématem jsou dopingové skandály atletů a funkcionářů v 80. letech minulého století.

Na řadu přijde také komedie 10 pravidel režiséra Karla Janáka o tom, že mít dokonalé a úspěšné rodiče nemusí být žádný med. Poslední premiérou prvního pololetí bude Zakázané uvolnění. Jan Hřebejk ho natočil na motivy úspěšné divadelní hry Petra Kolečka.

České premiéry

9. 1. Něžné vlny

23. 1. Vejška

30. 1. Krásno

6. 2. Dědictví aneb Kurvaseneříká

20. 2. Babovřesky 2

27. 2. Kandidát

6. 3. Fair Play

20. 3. 10 pravidel

3. 4. Lovci a oběti

10. 4. Pojedeme k moři

1. 5. Hany

8. 5. Všiváci

22. 5. Bony a klid 2

12. 6. Zakázané uvolnění

Odehrává se jednoho večera v zapadlé vesnické hospodě, přičemž ústředním tématem není hokej, ale svatba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám