Hlavní obsah

Věčně hledající King Crimson

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

King Crimson, kteří vystoupí 17. června v pražském Kongresovém centru, patří mezi těch několik málo kapel, které dokázali neustrnout. Potvrzuje to i skutečnost, že letos koncertovali se současnými představiteli progresivního rocku, o dvacet let mladšími Tool.

Foto: Archív MJVM

Muzeum nabídně i loutkovou pohádku

Článek

King Crimson založil v roce 1969 kytarista Robert Fripp, který se vždy snažil kráčet kupředu a nikdy mu nečinilo potíže odvrhnout něco, o čem si myslel, že je to přežité. Když se mu zdálo, že forma rockové skupiny je passé, klidně ji rozpustil a nějakou dobu hrál sám.

Snaha hledat a kráčet vpřed byla patrná už v prvním období kapely, kdy se desku od desky měnilo v ročních intervalech nejen obsazení, ale i stylové zaměření . V písních se objevovaly vedle rockových prvků i postupy přezvané z vážné hudby nebo jazzu. Zvukomalebné plochy se přitom střídaly s vysloveně tvrdými skladbami . Robert Fripp také byl jeden z prvních rockových hráčů, který se věnoval ambientní hudbě, spolupracoval přitom s Brianem Enem .

Znovuobnovení King Crimson se zase stali spolu s Talking Heads na přelomu 70. a 80. let jedněmi z nejoriginálnějších reprezentantů nové vlny. O pár let později se však vytratili ze scény a Fripp se věnoval své kytarové škole a orchestrům sestaveným z akustických kytar.

Ani v polovině devadesátých let podruhé obnovení King Crimson se neobraceli jen do minulosti. Patrné to bylo zejména v pobočných ProjeKCts, již se účastnili vždy jen někteří z šestičlenného souboru, aby měli větší prostor pro hledání a experimenty. A po jedné desce Fripp zredukoval sextet na čtyřčlennou skupinou. S výjimkou zpívajícího kytaristy Belewa, známého z novovlného období kapely, se rozloučil právě se staršími hudebníky. Z basistů zůstal Trey Gunn a z bubeníků Pat Mastelotto. S nimi se představí v Praze, kde bude hrát písně z aktuálního alba The Power To Believe, kterou předznamenalo loni EP Happy With What You Have To Be Happy With. Chybět však určitě nebudou improvizace, které jsou nedílnou součástí koncetů Crimsonů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám