Hlavní obsah

Ve Zlíně startuje dětský filmový festival

Právo, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Na 45. jubilejní ročník již přijela hlavní zahraniční hvězda Michael York s manželkou Pat. Hlavní část programu proběhne od pondělí do pátku 3. června, kdy budou večer udíleny hlavní ceny.

Článek

Vchod do hotelu Moskva zdobí červený běhoun a do Zlína se sjíždějí hvězdy - začíná 45. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež.

Slavnostní oficiální zahájení je v plánu až v pondělí dopoledne, před dětským publikem zaplněného hlediště Velkého kina, zajímavý program však začal již o víkendu. "Festivalový tým celý rok tvrdě na přípravě jubilejního ročníku pracoval. Věřím, že si užijeme pohodový a příjemný týden," řekl prezident festivalu Vítězslav Jandák, který do Zlína dorazil již v podvečer v pátek.

Největší festivalovou událostí je přítomnost hlavní zahraniční celebrity - herce Michaela Yorka s manželkou Pat. Slavný pár podnikl v neděli dopoledne výlet na tradiční Jízdu králů do Vlčnova na Uherskohradišťsku, poobědval ve zlínské zámecké restauraci, aby se od 18. hodiny  účastnil slavnostní vernisáže fotografií manželky Pat v Academia centru zlínské univerzity.

"Díky fotografování jsem se v New Yorku také seznámila s Michaelem a na focení s ním ráda vzpomínám. Ovšem není pro mě při focení důležité, jaké má člověk společenské postavení, ale co je to za člověka. Chtěla bych se zeptat Václava Havla , zda bych ho mohla fotografovat," uvedla k výstavě fotografka Pat Yorková, která hledáčkem fotoaparátu zachytila například Seana Conneryho, Federica Felliniho nebo Jane Fondovou.

 "Jsme spolu letos v Evropě již po třetí. Manželka vystavuje po celém světě a já rád hraji v mezinárodních projektech, takže hodně cestujeme," doplnil svou ženu Michael York.

Z tuzemských hereckých a filmařských hvězd již mohou Zlíňané potkat Deanu a Juraje Jakubiskovy, Václava Postráneckého nebo Aloise Náhlovského. Na nádraží Zlín - střed v 15. hodin přijel Kinematovlak Českých drah, kde mohli návštěvníci projekcí získat autogram tváří festivalu Emy Jurkové a Romana Hanáka. "Jsou to hlavní protagonisté festivalové znělky a postavy, které zná veřejnost v celé republice z festivalových reklam - kluk s boxerskými rukavicemi a dívka pirátka," vysvětlila mluvčí festivalu Klára Bumbálková.  

V 19. hodin pak vernisáž neminula i výstavu Minisalon 2005, která festivalovým hostům i široké veřejnosti představuje letošní kolekci filmových klapek. Mezi autory, kteří otiskli svůj výtvarný  rukopis do tradiční filmařské rekvizity ani letos nechybí Libor Vojkůvka, Kristian Kodet nebo Iva Hütnerová.

Reklama

Související články

Zlín 2005: York, Mitta a Komisař Rex

Film festival Zlín, jeden z největších a nejstarších dětských filmových festivalů na světě, je těsně před startem. Naplno se rozjede v neděli 29. května...

Výběr článků

Načítám