Hlavní obsah

Vítězslav Jandák: Festival slaví 45. výročí a to si žádalo změnu

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězslav Jandák, ředitel festivalu Zlín 2005, mluví o změnách, jimiž letošní ročník dětského filmového festivalu prošel.

Článek

Jak spíte před festivalem? A jak jste na něj letos připraveni?

Možná mi to nebudete věřit, ale spím dobře. Vlastně ani nemám k bezesným nocím důvod, opět jsme překonali rekord, získali jsme čtyři sta osmnáct filmů ze třiačtyřiceti zemí, takže by se žádná katastrofa konat neměla. Budeme promítat ve Zlíně, ale také v Praze, Brně, Ostravě, celkem na sedmi místech. Věřím, že se nám vyplatil trénink, který jsme od loňského září absolvovali.

Jak takový trénink festivalového štábu vypadá?

Trénujeme řešení krizových situací, které by eventuálně mohly nastat. Hlavně se zaměřujeme na slabiny minulých let, na chyby, které diváci ani nepostřehli, ale my o nich moc dobře víme. Například kdyby některá z ohlášených hvězd nepřijela, musíme mít v záloze další.

Jaké hvězdy máte připravené letos?

Letos jsme pozvali do Zlína více tvůrců soutěžních snímků než obvykle, i mezi nimi je spousta hvězd. Osobně se moc těším na Gedeona Burkharda, jehož řada lidí zná jako komisaře Rexe, chystá se k nám Sibel Kekilli, která hrála v letošním vítězném snímku Berlinale - Proti zdi. Cenu za celoživotní dílo převezme Jiřina Bohdalová, v porotě zasedne třeba Alexander Mitta, režisér slavného snímku Sviť sviť, má hvězdo, nebo Juraj Herz.

Kdo bude tou největší hvězdou?

Festival bude zahajovat Michael York. Ovšem já sám si nesmírně považuji i toho, že k nám přijede paní Ellen M. Harringtonová z Americké filmové akademie, která každoročně uděluje americká filmová ocenění Oscar. Bude to její první návštěva Evropy. Víc bohužel v tuto chvíli nemohu prozradit, jsem pověrčivý a nerad bych lidem sliboval něco, co třeba nemusí dopadnout.

V poslední době jste začali jezdit na zahraniční festivaly. Jak se cítíte jako festivalový diplomat?

Vždycky jsme především zvali hosty ze zahraničí k nám do Zlína, nyní opravdu vyjíždíme i my. Snažíme se v předstihu zajistit kvalitní filmy a také hledáme další inspiraci. Velmi mě nadchla cesta do Ruska, nejen tím, jak to tam dneska vypadá, ale zaujal mě i tamní filmový byznys. Ve Studiu Gorkého, které je už zcela zprivatizované, například zavedli model čtyři plus jedna. To znamená, že čtyři komerční filmy vydělají na jeden umělecký. Při ministerstvu kultury funguje útvar, který shání peníze na filmy. A má výsledky, vždyť Mosfilm dnes točí sto dvacet filmů ročně.

A jak se cítím já? S festivalem žiju už osm let, chtěl bych to dotáhnout do jubilejní desítky. Jinak děkuji za optání, cítím se dobře.

Jak je festival zajištěn?

Ptáte-li se na finanční zajištění, tak vás můžu uklidnit, s dluhy neskončíme. Sehnat na tak velkou akci peníze samozřejmě není jednoduché, ovšem letos nám výrazně pomohl parlament, který dal podporu našeho festivalu, stejně jako karlovarského, přímo do rozpočtu. To nám udělalo velkou radost, protože v tom vidíme ocenění naší práce.

Výrazně jste změnili image festivalu. Loni chodil Zlínem Pan Prokouk, letos z reklamních plakátů zhlížejí děti coby hrdinové filmových hitů. Co vás k tomu vedlo?

Filmový festival Zlín letos slaví pětačtyřicáté výročí a to si žádalo změnu. A tak pana Prokouka nahradily nové tváře a nové tempo, příště to bude zase něco jiného.

Uvidíme, co tvorba pro děti přinese. Je to s ní trochu nevyzpytatelné. Zatímco loni vzniklo mnoho filmů pro mládež, letos jich je jako šafránu, vznikly hlavně filmy pro menší děti. A u nás je to ještě paradoxnější. Loni jsme nenatočili ani jeden dětský film, čest nám zachraňují Snowboarďáci, kteří jsou pro mládež. Ale jsem optimista. Pro děti se určitě i u nás točit bude, i když jsem si vědom toho, že dětské filmy vydělávají pomaleji než moderní velkofilmy. Ale zato vydělávají déle, protože jim stále dorůstají noví diváci. Byl bych moc rád, kdyby investoři tohle měli na paměti.

Česká televize slaví 40 let večerníčků. Díváte se ještě dnes na ně?

Když jsem byl dítě, tak televizní večerníčky neexistovaly, ale užil jsem si je se svými potomky a měl jsem je moc rád. Dneska se málokdy v jejich čase k televizi dostanu, ale když se mi to povede, rád se na nějaký příběh podívám.

Jak bude vypadat závěrečný slavnostní večer?

Bude jej vysílat v přímém přenosu Česká televize, moderovat budou hvězdy Snowborďáků -Vojta Kotek a Jirka Mádl, režie se ujme Karel Janák, který natočil nejen tenhle film, ale také naši festivalovou znělku. A já mám už teď trochu trému, protože to není jen tak vystoupit před tisícovkou dětí a festivalových hostů ve zlínském Velkém kině a současně před mnoha a mnoha televizními diváky.

Reklama

Výběr článků

Načítám