Hlavní obsah

Ve Štramberku otevřou nové muzeum pravěku

Právo, Denisa Doležalová

Nejpozději začátkem roku 2018 se ve Štramberku na Novojičínsku otevře nové muzeum, které představí poklady minimálně evropského významu z pravěké historie města. Jeho vybudování v památkově chráněných Masných krámech bude stát asi 12 miliónů korun.

Foto: Archív města Štramberk

Nové muzeum vznikne ve štramberské památce, Masných krámech.

Článek

Muzeum Novojičínska svou novou pobočku nazvalo Muzeum Šipka, podle místní světoznámé jeskyně, v níž byla na konci 19. století nalezena čelist neandrtálského dítěte.

Nejdříve oprava památky

„Nejprve musí být dokončena oprava Masných krámů. Na tuto rekonstrukci nám finanční částkou vypomohl náš zřizovatel – Moravskoslezský kraj. V první polovině příštího roku by pak měla proběhnout ta druhá fáze, tedy realizace budoucích expozic, které budou zaměřeny na naše tři speciální obory: archeologii, paleontologii a geologii. Samozřejmě se budou vázat na lokalitu Štramberku a Kotouče,“ řekl Právu Radek Polách z Muzea Novojičínska.

Dodal, že nejdříve se návštěvníkům nové muzeum otevře začátkem roku 2018. Expozice uhradí evropská dotace. Tu sice Muzeum Novojičínska ještě přímo „na stole“ nemá, avšak podle informací Práva se do výzvy EU pro muzea přihlásily subjekty s projekty požadujícími částku nižší, než je alokována.

V muzeu vznikne replika jeskyně Šipka

Projekt na nové štramberské muzeum vytvořil dle návrhů odborníků z Muzea Novojičínska radkovský restaurátor Tomáš Skalík, který se po 17 letech restaurování začal zabývat i výtvarným řešením veřejných prostor. „Může za to mé rozšiřování vzdělání. Jsem v posledním ročníku doktorandského studia umění ve veřejném prostoru na univerzitě v Brně,“ usmál se Skalík.

Dodal, že když návštěvníci vejdou do Muzea Šipka, tak se budou procházet replikou jeskyně. „Kolem ní bude systém vitrín a expozice. V jeskyni se bude odehrávat jednoduchá kreativní prezentace s pozvánkou do pravé jeskyně Šipka. Připraveny budou i animační programy pro děti, muzeum připomene i lovce mamutů a ilustrátora Zdeňka Buriana,“ upřesnil tvůrce projektu muzea.

Skvosty evropského významu

Podle historika Polácha budou v novém muzeu vystaveny skvosty nejméně evropského významu. „Máme je uzavřené v našich trezorech a depozitářích. Půjde opravdu o poklady. Nejen o originály, ale i o repliky pravěkých archeologických nálezů spojených se Štramberkem a Kotoučem. Vystavíme například i různé korýše z pravěkého moře, jehož pozůstatky se našly na Kotouči, kde se těží vápenec,“ upřesnil Polách.

Do muzea se dostanou také handicapovaní návštěvníci a expozice bude částečně uzpůsobena i pro nevidomé. Vznikne v něm i metodické centrum s výstavním a přednáškovým sálem, které má pomoci ve spolupráci s laickou odbornou veřejností.

Reklama

Výběr článků

Načítám