Hlavní obsah

Válka světů, film o strachu i úzkosti

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

H. G. Wells napsal antiutopický román Válka světů roku 1898 a evokoval v něm vlastní fikci, jak by to mohlo vypadat, kdyby Marťani napadli Zemi. Jeho kniha se od té doby dočkala několika pokusů o filmovou adaptaci.

Článek

Nyní přichází do kin další stejnojmenná verze, jejímž autorem je režisér Steven Spielberg, známý mimo jiné svou zcela odlišnou, laskavou vizí setkání člověka s vesmírnými bytostmi ET mimozemšťan. Slavný filmař tentokrát ukázal, že vetřelci z vesmíru mohou být i chladnokrevní zabijáci, kteří už dávno mají ve svém slovníku výraz genocida.

Spielberg obsadil do hlavní role hollywoodského herce Toma Cruise, ten ztělesnil hlavní postavu svérázného dělníka z doků a rozvedeného muže s neuspořádaným osobním životem Raye Ferriera. Cruisův Ray nosí oprané jeansy, jezdí divoce po silnici a nešikovně se snaží vychovávat potomky Robbieho (Justin Chatwin) a Rachel (Dakota Fanning), když je dostane na víkend od své bývalé partnerky.

Plánovaný útok z vesmíru

Jednoho dne se vrátí z práce, děti má zrovna na krku, ovšem po podivné magnetické bouřce vylezou z ničeho nic ze země obrovské potvory, které připomínají hadovité obživlé fotografické stativy. Místo výroby krásných fotografií ale jen srší na všechny strany lasery a v pouličních jatkách vybíjejí veškeré živé duše v dosahu. Jak se uvádí na začátku filmu, vetřelci čekali celou dobu pod zemí, pozorovali lidstvo a připravovali se k rozhodujícímu úderu namířenému proti člověku.

Spielberg, který už chtěl natočit snímek před patnácti lety, se inspiroval rovněž rozhlasovou verzí Války světů, již zinscenoval v roce 1938 na svátek Haloween legendární filmař Orson Welles. Ten tehdy svým pořadem pobláznil americké posluchače, kteří propadli panice, zabarikádovali se ve sklepě nebo narychlo opustili domovy.

Tentokrát si jeden z nejznámějších filmařů planety pozval svého stálého kameramana Janusze Kaminského a scenáristu prvních dvou Jurských parků a posledního SpiderMana Davida Koeppa. Společně přenesli Válku světů z viktoriánské Anglie do současnosti a vznikla spektakulární podívaná, která využívá arzenál hollywoodských pohádkových velkofilmů (včetně stovek speciálních efektů i maskérů), a přitom se snaží zachytit realisticky hysterii a úzkost napadeného lidského společenství.

Akční film bez superhrdinů

Sympatické na tomto po celou dobu napínavém snímku je už to, že Cruisův Ray není žádný superhrdina, který by se dovedl se sekyrou, pěstmi a strnulým pohledem postavit vyšším a vyvinutějším bytostem do cesty. On je jenom šikovný, vylekaný chlápek, který si nachází cestu k vlastním dětem, snaží se je zachránit a prchá s nimi skrz tratoliště krve a trosky měst, jaké jinak uvidíte, jen když si doma vzteky rozšlapete vláčky.

Přestože nervní kamera nepostrádá sugestivnost, méně se již podařilo evokovat sebeničivou destruktivní hysterii prchajících davů složených z armády načinčaných statistů. Ze skoro čítankového leporela o "katastrofě" tu vyčnívá jen podivín Ogilvy (Tim Robbins). Bohužel jeho morálně zneklidňující konflikt s Rayem zůstal nakonec cudně cenzurován a odehrává se za zavřenými dveřmi. Přitom se tu rychle řeší, jestli zabít druhého pro záchranu svých dětí.

Ačkoliv zde se najdou zajímavé momenty, třeba scéna (skoro biblického) exodu k přístavu či katastrofická situace pouličního útěku před praskajícím betonem, na druhou stranu leccos je zde průhledné až ilustrativní. Třeba okamžik, kdy se syn bouří a chce jít s vojáky bojovat, aby jim to vrátil a neseděl jen s rukama v klíně, připomene až příliš naivně posttraumatické nálady v USA následující po útoku z 11. září.

Děti,rodina a krutý boj

Jsme ovšem vzdáleni jak hloupému velkofilmu Den nezávislosti, tak i Burtonově známé grotesce Mars útočí, zde to je všechno myšleno dost vážně. Co jde Spielbergovi opět nejlíp, jsou dětské postavy, kterým dobře rozumí a které zásobují film pravidelnými infúzemi dojetí a emocionálně vypjatých momentů. Ray ani nemusí na své cestě potkat nějakou sexy kočku, Spielberg si u svého výpravného filmu vystačí s dětmi a rodičovskou láskou.

Dakota Fanning je nejroztomilejší správnou holčičkou, jakou byste našli na základní škole, a rodina je základ státu. A když Cruise trochu nestíhá hrát přesvědčivě roztřeseného tátu, celý film pokaždé zachrání prcek Dakota, ačkoliv tentokrát jí chybí roztomilý plyšový medvídek, jaký měl hrdina Spielbergovy A. I. Umělé inteligence.

Nakonec je to dost napínavý film plný nefalšované úzkosti a strachu o zemi i o Ameriku, které porozumí i děti a teenageři. A ti ostatní se mohou třeba skrz tuhle novou Spielbergovu hru vcítit i do pocitů Newyorčanů z doby teroristického útoku. Najdeme tam i trosky domů s kusy letadla. Samotný režisér se podle svých slov snažil natočit "film dekády". To se mu nepovedlo, ale ten, kdo očekává velké filmové leporelo, kde stříká krev, tečou slzy a nad osudem lidstva nemůžete vydechnout, nebude zklamán.

Válka světů, USA (2005)

Režie: Steven Spielberg, scénář: Josh Friedman, David Koeppa, kamera: Janusz Kaminski, hrají: Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Tim Robbins.

Anketa

Zhlédnete Válku světů?
Ano, v kině
50 %
Ano, ale na DVD nebo v televizi
37,8 %
Ne
12,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 90 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám