Hlavní obsah

V Řeznické umírá král

Novinky, Jiří P. Kříž
PRAHA

Nenápadně, ve stínu scén, o kterých se píše a ví mnohem víc, prodere se téměř s každou novou premiérou do světel dobrého kumštu pražské Divadlo v Řeznické. Nejinak je tomu i s kouskem zatím posledním, s inscenací hry Eugena Ionesca Král umírá, kterou se zářným hereckým týmem nastudoval režisér Viktor Polesný.

Foto: Zuzana Maňáková

základní postavení 1-1

Článek

Král umírá, a s ním i jeho království, mohl bych shrnout. Nebylo by to ale přesné, protože říši vyprovodil do hrobu nedobrým vládnutím monarcha, zatímco jeho poslední chvíle hlídají, ohledávají a s různými pocity komentují lidé z jeho okolí: obě jeho manželky, zavržená i současná, lékař, zbylý zbrojnoš z hradní stráže a služebná Julinka.

Království obrácené v trosky

Příležitost k bilancování hospodářského i duchovního úpadku, poslední chvíle pro výčitky, marné naděje, pozdní lítosti a vzteky, ale hlavně autorem mistrovsky načrtnuté chvíle člověka na pomezí života a smrti, jehož majestát je na zubatou krátký stejně jako vůle každého smrtelníka. Na scéně tak trochu kulisa středověku, mezi jevištěm a hledištěm ale výmluvná, aktuální korespondence, ve které dosadit je možné mnohem současnější příběhy krachů monarchií i republik. Životních i politických koncepcí a systémů v nich. A lidí.

Koncert hereckého sexteta

Polesnému se podařilo tlumočit poselství Ionescova málem nejkonkrétnějšího dramatu z království jeho absurdit přesně, výmluvně. Však si k tomu vybral znamenité herecké sexteto. U prvního pultu mu vévodí Jiří Bartoška v roli krále Bérengéra I. Vladař mrzutý, svárlivý, nemocný, rezignovaný, až do poslední chvíle si ale nepřipouštějící rozvrat a zmar, který zanechává všem, kteří ještě neopustili vlast.

Vilma Cibulková (královna Markéta) komentuje situace s ironickým odstupem pramenícím ve vědomí, že její král se zbláznil už ve chvíli, kdy ji opustil kvůli té mladší, Marii. Linda Rybová v duchu pocitů nové královny je slzavým údolím milující manželky a panovnice, marně se pokoušející zvrátit nezvratitelné. Lékař Jana Vlasáka je věcným a pravdu nezastírajícím felčarem, který už by královu smrt chtěl mít za sebou, neboť dokud vládce žije, mohla by i jej stihnout třeba jeho poslední zloba.

Všemu vládne Smrt

Strážný Zdeňka Duška je ubrblaný, neochotný voják, který neví, co v paláci ještě pohledává, a konečně Julinka Jitky Ježkové je zkrátka Julinka. Příběh provází břeskně disharmonická hudba Ondřeje Soukupa odrážející všudypřítomný rozklad. Nad vším prostírá se pak neviditelná, avšak skutečná panovnice - Smrt z rodu Spravedlivých.

Divadlo v Řeznické Praha - Eugene Ionesco: Král umírá. Přeložili Milena a Josef Tomáškovi. Režie Viktor Polesný, dramaturgie Jana Borovanová, výprava Jana Preková, choreografie Jana Vašáková, hudba Ondřej Soukup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám