Hlavní obsah

V Praze začíná výstava k 600. výročí úmrtí českého krále Václava IV.

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Císařské konírně na Pražském hradě v pátek 16. srpna začíná výstava Český a římský král Václav IV. s podtitulem Gotické umění krásného slohu kolem roku 1400. Pořádá ji Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu u příležitosti šestistého výročí úmrtí českého a římského krále Václava IV. Přístupná bude do 3. listopadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kopie žezla, jablka a původních korunovačních klenotů Václava IV. Originály jsou uloženy v rakouské Vídni.

Článek

Hlavním autorem výstavy je Jaroslav Sojka z Ústavu dějin křesťanského umění. „Výstavu jsem uchopil způsobem uměnovědním. Vidět na ní můžete především krásu té doby, která se vyhýbala těžkým tématům, jako bylo papežské schizma nebo dvojí zajetí panovníka. Lidé tehdy hledali především ideál krásy,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci.

Výstava se zaměřuje na uměleckořemeslné gotické práce 14. a 15. století, architekturu i liturgické předměty tehdejší doby a také místa spojená se životem Václava IV. Jejím důležitým prvkem jsou zápůjčky ze zahraničí.

Univerzitní žezlo bylo přivezeno z Humboltovy univerzity v německém Berlíně, picí roh z německých Drážďan, jezdecké sedlo, které bylo používáno pro ceremoniální účely, zase z Metropolitního muzea v americkém New Yorku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matutinale pražské kanonie augustiniánů-kanovníků Na Karlově, z let 1411-1420.

Václav IV. byl bibliofil, vynikal ve shromažďování nádherných knih a iluminované rukopisy si objednávali i jeho dvořané.

Na výstavě je možné vidět jich hned několik, přičemž nejvýznamnější je šestidílná Bible Václava IV., nedokončený překlad Starého zákona.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z výstavy v Císařské konírně Pražského hradu.

Zajímavým exponátem je kopie konzole s motivem Adama a Evy, která se nachází za oltářem v Katedrále sv. Víta v Praze a standardně ji není možné spatřit. Zhotovena byla pomocí skeneru a 3D tiskárny.

Výstavu je možné navštívit denně od 10 do 18 hodin.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám