Hlavní obsah

V Praze začal mezinárodní festival folklorních souborů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na Staroměstském náměstí v Praze začal ve čtvrtek 17. července po poledni mezinárodní festival folklorních souborů. Čtyřdenního setkání domácích i zahraničních hudebních a tanečních skupin se zúčastní 48 souborů ze sedmnácti evropských zemí. Do 20. července se představí i na Ovocném trhu a před palácem Flora.

Článek

"Celkem vystoupí 1300 zpěváků, tanečníků a hudebníků. Pražské folklorní dny tak oživí kulturní nabídku metropole," řekla Taťána Sochorová.

Vyvrcholením festivalu bude podle ní sobotní průvod všech souborů Starým Městem. První skupina vyrazí v 10:30 hodin ze Staroměstského náměstí a projde Celetnou ulicí, Prašnou bránou, ulicemi Na Příkopě, Havířskou, Železnou a zpět na Staroměstské náměstí.

Posluchači dostanou možnost zajódlovat si

Atraktivní podle Sochorové nejen pro Pražany, ale i zahraniční turisty, budou krásné lidové kroje. "Posluchači dostanou možnost zajódlovat si se švýcarskými a tyrolskými hudebníky, zaposlouchat se do lotyšských, ruských či portugalských lidových písní," dodala Sochorová.

Katalánská hudební skupina Randellaires del Ripolles nabídne mix tradiční hudby s etnickými hudebními nástroji. Také švýcarské skupiny přivezou zajímavé nástroje: velké kravské zvony a alpský roh. Vydává táhlé a hluboko vibrující tóny, jejichž zvuk se nese mezi alpskými masivy kilometry daleko. Členové norských souborů zahrají na typické hardangerské housle.

Různé tance: Morris Dancing, Border Morris i Schuhplatter

I tance budou rozmanité. Například angličtí účastníci, kteří mají na festivalu největší zastoupení, představí tradiční styl, takzvaný Morris Dancing, při němž využívají nejrůznějších předmětů, jako jsou krátké zdobené hůlky, kapesníky, věnce či třásadla.

Velšští tanečníci se začerněnými tvářemi zatančí takzvaný Border Morris pocházející z oblastí podél anglicko-velšské hranice. Původně ho předváděli farmářští a stavební dělníci v 17. a 18. století, a přivydělávali si tak v zimním období. Aby zakryli svoji identitu, začerňovali si tváře uhelným prachem.

Z jižních Tyrol a Rakouska pochází Schuhplattler - skočný tanec pantomimického rázu, provázený potleskem dlaní o chodidla a stehna, výskoky a podupy. Rekordní je rovněž účast ze Španělska a nebude chybět legendární bolero. Temperamentní soubor z Toleda uvede hudbu a tance oblasti la Mancha.

Podle Sochorové bude zajímavé porovnat lidové zvyky a kroje středoevropských a jihoevropských skupin, které do Prahy zavítají z Polska, Slovinska a Chorvatska. Český dětský soubor Vonička se představí folklorem z oblasti Valašska a Slovenska. Vstup na všechny produkce je zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám