Hlavní obsah

V Praze vystoupí legendární jazzoví kytaristé Towner a Catherine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze vystoupí příští týden dva přední jazzoví kytaristé, Američan Ralph Towner a Belgičan Philip Catherine. Oba zahrají na Novoměstské radnici, Towner 3. března, Catherine o dva dny později.

Ralph Towner

Článek

Towner, známý ze skupiny Oregon, zahraje jen dva dny poté, co oslaví 1. března své osmdesátiny. Svou sólovou kariéru rozvíjel paralelně s účinkováním v Oregonu, který vznikl v roce 1970 a spojoval jazz s folkem i postupy indické hudby.

Kytara je pro mne expresivní druh piana, řekl před koncertem Ralph Towner

Kultura

Na sólových koncertech je patrnější vliv jazzových tradic a klasické hudby.

I když poslední sólová deska My Foolish Heart vyšla u ECM roce 2017, Towner, kterého k osobitému pojetí hry inspirovaly zkušenosti pianisty, loni v rozhovoru přiznal, že dál komponuje. Novou desku Oregonu ale neplánuje.

Jazzman Ralph Towner: Stále tvořím a skládám

Kultura

Philip Catherine, který zahraje se svým triem 5. března, patří k evropským jazzovým legendám. Prosadil se v sedmdesátých letech, když jezdil v duu s kytaristou Larrym Coryelem a působil v triu s houslistou Didierem Lockwoodem a kytaristou Christianem Escoudém, s nímž se představil v roce 1984 na Mezinárodním jazzovém festivalu v Praze.

Philip Catherine se svým triem.

Natáčel i s Charlesem Mingusem, houslistou Stéphanem Grappellim a Enricem Ravou i Tootsem Thielmansem.

V Čechách se objevil opakovaně. Hrál i s českými muzikanty s kytaristou Rudolfem Daškem, se kterým vystoupil v roce 1982 na pražském Mezinárodním jazzovém festivalu ještě s Totem Blankem, nebo basistou Miroslavem Vitoušem.

Na Novoměstské radnici ho doprovodí kontrabasista Sven Faller a kytarista Paulo Morello.

Reklama

Výběr článků

Načítám