Hlavní obsah

V Ostravě se chystá filmová komedie na motivy Deníků Ostravaka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě se chystá natáčení filmové komedie na motivy knih Deník Ostravaka. První záběry filmu by měly vzniknout letos v létě právě v krajském městě. Premiéra bude pravděpodobně na podzim či před Vánocemi. Herce bude štáb hledat v konkurzech. Známé ještě není ani obsazení hlavní role Ostravaka Ostravského. Novinářům to za produkční společnost Three Brothers řekl Viktor Krištof.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ocelárny v Ostravě

Článek

Podle něj by film nazvaný Ostravak Ostravski ve filmu! měl navázat na nejlepší české filmové komedie jako Zítra to roztočíme, drahoušku či Světáci. „Tuž jako nápad je to dobre. Akurat se bojim, aby z toho něbyl jakisyk paskvil,” uvedl autor předlohy. Ve smlouvě proto nechal klauzuli, že pokud se mu scénář nebude líbit, může projekt zastavit. Nakonec ji podle tvůrců nevyužil.

Scénář je už hotový a schválil jej i stále utajený Ostravak Ostravsky. Scenárista Vladislav Kunčík na spolupráci s Ostravakem vzpomíná rád. „Trvala pět měsíců. Zpočátku říkal, že na film své knihy nevidí. Pak do všeho mluvil. Některé věci vůbec nechtěl do filmu dát. Trpělivě jsem mu vysvětloval rozdíl mezi filmem a literaturou. Nakonec jsme si porozuměli a stali se z nás dokonce přátelé,” řekl.

S autorem knih se osobně setkal. Nesmí ale prozradit jeho totožnost. Je však možné, že si ve filmu zahraje v nějaké miniaturní roli. Rozhodně se ale bude podílet na výběru herců.

Ostravština potřebuje titulky 

Režisér plánovaného snímku David Kočár řekl, že ve filmu zazní jak ostravština známá z knih Ostravaka Ostravskeho, tak i spisovná čeština. „Našli jsme cestu, aby to byla přirozená součást filmu,” uvedl. Kunčík dodal, že pasáže v ostravském nářečí budou opatřeny českými titulky.

„Chtěli bychom, aby mnohdy třeskutý humor nevyzněl hloupě. Aby měl i druhou linii, která osloví i náročnějšího diváka,” tvrdí Kunčík.

Z šesti knih vytvořil příběh Ostravaka Ostravského. Z řadového horníka jej udělal úředníkem. Ten se musí vyrovnat s různými situacemi. Svádí jej sekretářka, má problémy při cestě do Prahy na školení, trápí se neopětovanou láskou ke slečně Blance. Ostudu vyvede na koncertě Věry Špinarové a v hospodě si s otcem povídá o životě.

Castingy v únoru

Ještě koncem února by filmaři chtěli zahájit sérii castingů. Hledají herce i neherce. Jak pro hlavního hrdinu, tak jeho sedmnáctiletého synovce, další členy rodiny a další postavy. V Ostravě by se pak během léta mělo natáčet 20 až 25 dnů. Rozpočet filmu by neměl překročit 20 miliónů korun.

Ostravak Ostravsky, kterému se stále daří udržet identitu v tajnosti, se stal fenoménem. Jeho dílo tvoří šest vydaných knih Deník Ostravaka. Původně se v roce 2004 objevil jako bloger, který své zážitky v ostravském dialektu zveřejňoval na internetu. Dnes už má vlastní stránky denik.ostravaka.cz, které navštívily víc než čtyři milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám