Hlavní obsah

V kinech je nová americká komedie Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Název první americké komedie, která letos přichází do kin, vystihuje samozřejmě jen jednu jeho část. Neboť Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám nemůže být nic jiného než pomýlená cesta hrdiny, která se těsně před pádem do propasti stočí tak, aby všechno dobře dopadlo. Takový je zákon romantických komedií a zákony se v Hollywoodu neporušují.

Foto: Bontonfilm, Právo

Takhle sebevědomě vyráží Sidney (Simon Pegg) poprvé do práce v newyorském magazínu o světě celebrit.

Článek

Sidney Young pracuje v londýnském kritickém filmovém plátku, který zesměšňuje lidi šoubyznysu. Má však problém, rád by se mezi tu smetánku, jíž tak hluboce pohrdá, dostal, protože ho život z ruky do úst a z práce domů nebaví.

Sidney Young pracuje v londýnském kritickém filmovém plátku, který zesměšňuje lidi šoubyznysu. Má však problém, rád by se mezi tu smetánku, jíž tak hluboce pohrdá, dostal, protože ho život z ruky do úst a z práce domů nebaví.

Nabídku šéfa a majitele prestižního newyorského plátku „ze světa celebrit“ Sharps tedy přijme v naivní nebo spíš hloupé představě, že si z hvězd bude dál tropit posměch a ony se budou o výsadu stát se objektem jeho sarkasmu rvát.

To se samozřejmě nestane, nová kolegyně Alison jen žasne, jak se Sidney dokáže ztrapňovat, nadřízený Maddox ho nenávidí a zakazuje mu psát a také nejvyšší šéf (přijal ho proto, že mu Sidneyho časopis připomněl vlastní rebelské začátky) ho má brzy plné zuby.

Vysvětlí mu srozumitelnou pravdu, že ze slávy hvězd celý časopis, a tudíž i oni všichni žijí, ale Sidney nehodlá povolit. Pak ale spatří filmovou krásku Sophii Maesovou, která jako víla vystoupá z vod (tedy z bazénu) a vnese se do jeho zorného úhlu. Okamžitě zatouží dostat ji do postele a je ochoten kvůli tomu postupně... viz název filmu.

Film vychází z autobiografické knihy Tobbyho Younga. Kdo má dobrou znalost amerických romantických komedií ze světa novinářů a filmových hvězd, bude se asi nudit a smutně vzpomínat na ty lepší z nich. Kdo jich neviděl dost (nejlépe žádnou), se ale bude možná docela dobře bavit, protože film čerpá právě z těch podařenějších, a některé situace a scény docela šikovně napodobuje.

Vtipné je obsazení Jeffa Bridgese do role někdejšího rebela, nynějšího mocného magnáta Hardinga a odkazy na jeho film Big Lebowski. Danny Huston ztvárnil přesvědčivě vděčnou roli pisálka, pochlebovače a slizouna Maddoxe, Kirsten Dunstová v roli obyčejné dívky Alison je přesně tak obyčejná, jak Dunstová bývá.

A Sidney? Simon Pegg rozhodně není Hugh Grant z Notting Hillu a Meryl Streepová v Ďábel nosí Pradu by si o něj ani botu neotřela, ale to, co má hrát – navrch hlupáčka, uvnitř citlivého intelektuála – plní vcelku tak, jak se dá od takové role čekat.

Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám

Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sámUSA 2008, 110 min.

Režie: Robert B. Weide, hrají: Simon Pegg, Kirsten Dunstová, Jeff Bridges, Danny Huston

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám