Hlavní obsah

V Divadle Palace chystají Únos?! od mistra francouzských komedií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Divadle Palace se v pátek uskuteční premiéra komedie Únos?!, kterou napsal francouzský mistr daného žánru Francis Veber.

Foto: Pantheon Production

Zuzana Kajnarová a Kamil Halbich ve Veberově hře Únos?!

Článek

Komedie Únos!? vypráví zamotaný příběh unesené dámy z vyšších vrstev, katapultovaného pilota, prostoduchého venkovana a trojice ne příliš zdatných gangsterů. Děj obsahuje prvky typické pro oblíbené francouzské komedie: nespočet záměn, nedorozumění a plánů, které ztroskotají dříve, než stihnou být realizovány.

Hra měla premiéru roku 1968 v pařížském Divadle Eduarda VII., u nás byla záhy uvedena v Městských divadlech pražských v titulní roli s Květou Fialovou. Později byla Pierrem Mondym také zfilmována jako Říkejte mi Mathildo.

V produkci Pantheon Productions nyní nastudoval bláznivou komedii plnou nečekaných až neuvěřitelných zvratů režisér Martin Vokoun pro Divadlo Palace, kde už slavila úspěch další Veberova komedie Chlap na zabití. V hlavní roli Matyldy de Blanzac se alternují Zuzana Kajnarová a Kristýna Frejová, v dalších rolích se představí Ladislav Hampl či Kamil Halbich.

Francis Veber je jedním z nejúspěšnějších francouzských scenáristů a dramatiků současnosti a prosadil se i v Hollywoodu. České publikum ho zná především jako tvůrce filmových komedií s Pierrem Richardem (Hračka, Velký blondýn s černou botou, Kopyto), v jeho hlavě se také zrodil úžasný agent Bob Saint-Clair a neúspěšný spisovatel Francois Merlin, kterého v kultovním filmu Muž z Acapulca geniálně hraje Jean-Paul Belmondo. Veberovou nejhranější komedií v českých divadlech je Blbec k večeři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám