Hlavní obsah

V chystaném filmu o zakladateli WikiLeaks budou hrát Cumberbatch a Brühl

V chystaném filmu o zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi bude po boku britského herce Benedicta Cumberbatche hrát také Němec Daniel Brühl. Ten nahradí Skota Jamese McAvoye, který se nedávno z projektu stáhl. Napsal o tom deník Guardian.

Foto: Finbarr O'Reilly/Files , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Práva na zfilmování příběhu WikiLeaks koupilo už před rokem hollywoodské studio DreamWorks, které patří známému americkému režisérovi Stevenu Spielbergovi. Do hlavní role zakladatele serveru Assange se počítá s Cumberbatchem, který se proslavil zejména svým moderním ztvárněním Sherlocka Holmese v novém seriálovém zpracování jeho detektivních příběhů. Roli Assangeova někdejšího spolupracovníka Daniela Domscheita-Berga, který z WikiLeaks odešel a pak o jeho fungování napsal úspěšnou knihu, má hrát čtyřiatřicetiletý Němec Brühl známý z filmů Good Bye, Lenin! nebo Hanebný pancharti.

Film o WikiLeaks ještě nemá ani pracovní název a není jasné, kdy se začne natáčet. Jako režisér jej připravuje Bill Condon, který je podepsaný pod dvěma posledními díly Twilight ságy a má ve své filmografii například snímky jako Kinsey či Dreamgirls.

Portál WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat. Velký poprask způsobil zejména v roce 2010, kdy na internetu vystavil statisíce utajených amerických vojenských zpráv a diplomatických depeší. V témže roce byl zatčen americký vojín Bradley Manning, který je podezřelý, že informace WikiLeaks poskytl. Ve čtvrtek vypovídal u soudu a v rámci předběžného líčení si postěžoval, že ho zadržovali v kleci. Justice začala stíhat i Assange, který byl ve Švédsku obviněn ze znásilnění a sexuálního obtěžování.

Reklama

Související články

Assange přišel o podporu hackerů Anonymous

Šéf WikiLeaks Julian Assange ztratil významného spojence. Svou podporu mu vypověděla skupina světově proslulých hackerů skupiny Anonymous. Oznámili to na svém...

Výběr článků

Načítám