Hlavní obsah

V Bulharsku objevili poklad tráckého krále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrobku tráckého krále ze 4. století před naším letopočtem plnou předmětů ze zlata a stříbra objevili archeologové v oblasti jihobulharské obce Elchovo u hranice s Tureckem.

Článek

Ředitel bulharského Národního historického muzea Božidar Dimitrov k objevu řekl: "Tato hrobka se nepodobá obdélníkovým mauzoleům ani tráckým kupolovým hrobům, jaké běžně známe. Je to obrovský hrob zakrytý dřevem. Vypadá jako skytská hrobka, které existovaly na jihu Ruska a na Ukrajině."

"Jde o nejbohatší tráckou hrobku objevenou za posledních sto let," soudí šéfka týmu bulharských archeologů Daniela Agreová. Vědci nalezli mimo jiné zlatý prsten a zlatou korunu, stříbrné nákoleníky, pozůstatky brnění a koňských postrojů a mnoho zlatých, stříbrných a bronzových nádob. Panovník byl obřadně pohřben i se svým oblíbeným psem a dvěma koňmi.

Trákové byli starověký národ, žijící na severovýchodě Balkánského poloostrova, zhruba na území dnešního Bulharska. Muži prosluli chovem krásných koní a jako žoldáci byli najímáni do řecké i římské armády. I pro vzdělané Řeky měli jako velkou přitažlivost. Čile s nimi obchodovali a nepovažovali je vůbec za nějaké barbary. Dokonce se podle bájí na území Tráků narodil slavný pěvec Orfeus, praotec všech muzikantů. Tráčtí králové díky obchodu zbohatli, a tak si mohli dovolit zaměstnávat ty nejlepší antické zlatníky, kteří pro ně vytvářeli umělecká díla neuvěřitelné krásy, což potvrzuje i současný velkolepý objev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám