Hlavní obsah

Umění nezná hranice, pestře kvete i ve vězení

Právo, Kateřina Farná

Myšlenka zbourat stereotypy, objevit nové hranice sebepoznání a ukázat umění zase trochu jinak přivedla dohromady docela překvapivou skupinu lidí. Odsouzené ve věznicích a výtvarníky „tam venku“. Několikaměsíční projekt Věznice: místo pro umění završila výstava v pražském Centru současného umění DOX. Přístupná je do 12. ledna.

Foto: Archiv, Právo

Ukázka komiksu, který společně vytvořili Jaromír 99 a René Plášil.

Článek

Na první pohled troufalý nápad, jehož výsledek byl zpočátku stejně nejistý jako útěk z Alcatrazu, dopadl pro třicet autorských dvojic lépe, než si určitě samy myslely. Obávaný paskvil se nekonal. Naopak, podařilo se objevit řadu kreativně smýšlejících osob, pro něž byla výtvarná činnost něco víc než jen zpestření v monotónním běhu dní.

Umělci si s vězni vyměňovali postřehy většinou formou dopisů, řada z nich se setkala osobně. Vznikla rozmanitá díla od maleb, soch přes fotografie až po komiks a konceptuální umění. Nechybělo ani vtipné animované video, překvapením byl model moderního vězeňského mundúru. A cesty k hmatatelnému dílu byly různé – Tereza Sochorová třeba s odsouzeným meditovala nebo cvičila jógu.

Zajímavým duem byl Michal Pěchouček s vězněm Jiřím Trombíkem. Jejich instalace připomíná indiánské totemy. „Jedná se o cyklus imaginativních portrétů. Nejde o realistické podoby, ale spíše o metaforické vzpomínky na osoby uvízlé hluboko v naší mysli,“ prozradil Pěchouček.

Foto: Archiv, Právo

Ukázka komiksu, který společně vytvořili Jaromír 99 a René Plášil.

Povedený výsledek má spolupráce výtvarníka a hudebníka Jaromíra 99 s jedním z nejznámějších českých vězňů René Plášilem. Na dálku vytvořili komiks inspirovaný knihou Jeden den Ivana Děnisoviče (vyšel již knižně u Labyrintu).

Do oka si evidentně padli také streetartista Pasta Oner s Josefem Baigerem z příbramské věznice. Vyučeného truhláře se zkušeností tatéra si Pasta nevybral náhodou. Vymysleli koláž symbolů a jako techniku použili stříkací pistoli airbrush. „Šlo mi o autentického člověka z autentického prostředí,“ uvedl umělec. Na obraze najdeme nesourodý mix motivů, jako jsou pyramidy, herec Mel Gibson, šachy, Ježíš nebo zpěvačka Sade. Více v reportáži z vězení [celá zpráva]

Řada dvojic by ráda v aktivitě pokračovala, někteří umělci by chtěli odsouzené na svobodě v tvorbě podporovat. Michal Pěchouček dokonce plánuje uspořádat se svým novým kolegou samostatnou výstavu. O projektu navíc vzniká film, rozšířenou expozici bude od dubna hostit Moravská galerie v Brně.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám