Hlavní obsah

Umělci v Národním dojali Havla

Novinky, Zdeňka Látková, Petr Janiš
PRAHA

Stovky lidí všech věkových kategorií včera večer sledovaly na velkoplošné obrazovce ve dvoraně Národního divadla (ND) průběh slavnostního večera s názvem Pocta Václavu Havlovi.

Článek

Hned úvodní vystoupení členky činohry ND Věry Galatíkové prezidentovi ctitelé odměnili potleskem.

"Jako malé děti nás učili, že když pro nás druhý něco udělá, máme mu poděkovat," uvedla Galatíková. Svůj čtyřvětý projev zakončila: "Vážený pane Václave Havle, děkujeme vám." Mnohým, kteří se do dlouho vyprodané zlaté kapličky nedostali (lístky stály 800 až 5000 korun) a postávali před ní, vstoupily slzy do očí.

Svůj klid zachovali mnozí politici uvnitř, kamera z nich ukázala Pavla Rychetského, Miloše Zemana či Ivana Langra. Přišli i Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Pavel Dostál, Jan Ruml, velvyslanec Spojených států Craig Stapleton, Vladimír Mlynář, Zdeněk Svěrák, Tomáš Baťa či Karel Šíp.

Večer připravovala manželka Dagmar

Lidé v chladném počasí odcházejícího prezidenta (mandát Havlovi vyprší 2. února) chválili. "Jsem mu za všechno vděčná," řekla Právu na místě Božena Novotná a nevadili jí ani hluční skateboardisté, kteří u ND tráví snad všechen volný čas. Jako mnozí jiní zdarma využila zahřátí čajem. Méně Havlových ctitelů si pak za 500 korun zakoupilo suché révové víno s přívlastkem Chardonnay, nabídnuté jedním velkopavlovickým vinařem "u příležitosti ukončení funkčního období prezidenta ČR".

Na přípravě a scénáři benefičního večera se podílela prezidentova manželka Dagmar Havlová, která pozvala mj. Karla Gotta a Helenu Vondráčkovou, divadlo Sklep, Kaisra s Lábusem, Štefana Margitu, Stellu Zázvorkovou, Libuši Šafránkovou. Pozdravit odcházejícího prezidenta přišli Jan Tříska, Pavel Landovský, Magdalena Kožená, Jiří Suchý či Daniel Hůlka.

Na závěr večera Václav Havel poděkoval manželce Dagmar za to, že pro něj včerejší večer připravila, stejně jako všem účinkujícím a všem, kteří přišli. A se všemi se nakonec rozloučil větou: "Doufám, že jste pochopili, že toto ve skutečnosti nebylo loučení, ale návrat. Já se vracím do toho světa, z něhož jsem vzešel a jehož vyslancem jsem se v jiném světě dočasně cítil být."

Václav Havel s manželkou Dagmar byli včera naposled v prezidentské lóži Národního divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám