Hlavní obsah

Ukradený Munchův Příběh je na světě, v Norsku zadrželi dva podezřelé

Litografie slavného malíře Edvarda Muncha Příběh (Historien), ukradená před více než šesti lety z galerie v Oslu, byla objevena a v souvislosti s tím byli zatčeni dva podezřelí. Podle agentury AFP to ve středu oznámila norská policie.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Historien (Příběh) Edvarda Muncha

Článek

Dílo o rozměrech 57 na 98 centimetrů je podle sdělení policie neporušené. Jde o jednu z několika verzí tohoto obrazu, který zachycuje vousatého starce v záplatovaném oblečení mluvícího s chlapcem. Cena se v době jeho krádeže odhadovala na dva miliony norských korun (dnes 5,7 miliónu českých korun).

Tuto ručně kolorovanou práci vytištěnou v roce 1914 ukradli neznámí zloději 12. listopadu 2009. V soukromé galerii, kde byla vystavena, přitom rozbili vitrínu kamenem.

Policie kvůli dalšímu vyšetřování nesdělila okolnosti, za nichž bylo dílo už v pondělí objeveno. Dva muži byli zatčeni zřejmě kvůli ukrývání lupu, nikoli však kvůli krádeži samé.

Častým cílem

Munchovy obrazy se terčem krádeží stávají poměrně často. V roce 1994 odnesli zloději z národní galerie v Oslu jednu verzi nejslavnějšího malířova díla Křik. O tři měsíce později ji vrátili. V roce 2004 pachatelé z Munchova muzea ukradli obrazy Křik a Madona v celkové odhadované hodnotě 100 miliónů dolarů (2,4 miliardy korun). Po čase policie práce našla, byly ale poškozené.

Norský malíř a grafik Edvard Munch se narodil v roce 1863. Patří k hlavním představitelům expresionismu. Ústředním tématem jeho děl je člověk s pocity úzkosti a prázdnoty. Melancholie a ohrožení dýchají i z jeho krajinomaleb. Nejznámější jsou právě obrazy Křik a Madona, které patří do cyklu Vlys života, poémy o životě, lásce a smrti. Umělec, který zemřel v roce 1944, vytvořil kolem 1100 maleb, 18 000 grafických listů, 4500 kreseb a akvarelů a šest soch.

Reklama

Výběr článků

Načítám