Hlavní obsah

U Agathy Christie může být vrah kdokoli

Právo, Ilja Kučera ml.

Britská spisovatelka Agatha Christie, jedna z největších osobností v oblasti detektivního žánru, je spjata především s postavami svérázného Belgičana Hercula Poirota a osobité slečny Marplové. Žádnou z nich ovšem v knize Zkouška neviny, která nyní vyšla v audiopodobě, nepotkáte. Román je poněkud jiného druhu, ale přesto se čte, v tomto případě poslouchá, jedním dechem, k čemuž nesporně přispívá i výrazný herecký projev Aleše Procházky, který příběh načetl.

Foto: Tympanum

Obal audioknihy

Článek

Děj nás zavádí v pozdějších poválečných letech do bohatého anglického patricijského domu. Jeho zdánlivý klid a prosperitu před dvěma lety narušila vražda. Pachatel zabil velkorysou, štědrou a milující paní domu zákeřným úderem pohrabáče zezadu do hlavy.

Z činu byl záhy obviněn jeden z jejích nevlastních synů, prchlivý a nervově labilní mladík Jack, který po půlroce ve vězení zemřel. Rodina i okolí se snaží na vše zapomenout, když najednou se objeví nezvratné důkazy o tom, že mladík byl obviněn neprávem. Kdo je tedy vrahem? Může to být kdokoli další z rodiny, protože možnost, aby to byl někdo mimo ni, je prakticky vyloučena.

Agatha Christie se pouští do mistrné hry plné nervózního napětí, v níž každý podezřívá každého a každý se každého bojí. Postupem času vyplouvá na povrch, že vlastně kdokoli z rodiny by měl důvody čin spáchat.

Současně ale příslušníci rodiny přijímají obnovené pátrání s velkou nevolí, protože kromě obav se tu otvírá i něco, čeho se chtěli dávno zbavit, co mělo být dávno zapomenuto.

Autorka si obratně pohrává s charaktery jednotlivých postav a s psychologickou precizností vykresluje i skrytá zákoutí jejich povah. Současně se s velkou přesvědčivostí zabývá i motivem vnucované a svým způsobem až bezohledné mateřské lásky, která ve své podstatě vyvolává pravý opak.

Zkouška neviny je velmi dobrý a strhující kriminálně-psychologický román. Snad jedinou drobnou vadou na kráse je fakt, že jednotlivé postavy sem tam i při vzájemných rozhovorech mluví až příliš spisovným jazykem, což jim v daném okamžiku upírá na opravdovosti. Ale jedná se skutečně jen o drobný detail jinak velmi dobré audioknihy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám