Hlavní obsah

TV tip: Fotr je lotr, Kolja a Leninův pohřeb

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tentokrát je televizní víkend docela nabitý. Doporučujeme hlavně filmy Kolja, Fotr je lotr a Byl jsem na pohřbu Lenina.

Článek

Fotr je lotr

Vynikající komik Ben Stiller exceluje v jedné ze svých starších komedií. Jde spíše o rodinný film, takže jeho gagy tu možná nejsou až tak ostré a vtipně úchylné jako ve filmech Zoolander nebo Starsky a Hutch, ale rozhodně je čemu se smát.

Nápady nabitá a svižná taškařice se točí kolem mladíka, který chce udělat dojem na rodiče své nastávající, ale všechno se proti němu spikne. Podle otce nevěsty má směšné povolání (zdravotní bratr) a navíc se jmenuje Gaylord Focker, což Američanům zní hrozně legračně.

Focker (v českém znění se překládá jako Jebal) chce tchána přesvědčit o svých kvalitách, ale zamotává se do svých výmluv a postupně se odhaluje, že kouří "trávu", dívá se na pornofilmy a vše vyvrcholí tím, že vysype urnu milované babičky a rozbije septik. Podařený herecký souboj Roberta De Nira (otec) a Bena Stillera (ženich) se dočkal i pokračování, které ale první díl nepřekonalo.

(Fotr je lotr, Nova, Pá 20.00)

Kolja

Kolja, v zahraničí jeden z nejslavnějších českých filmů, stojí na silném příběhu i svěrákovském humoru. Téma malého chlapce ztraceného v cizí zemi je velmi emotivní a to část kritiky přivedlo k tomu, aby film odsoudila jako sentimentální a líbivý, snad ve snaze zdůraznit svou intelektuální nadřazenost.

Kolja sice je dojemný, ale Svěrák emoce vyvážil akcí i humorem a to, že se něco líbí Američanům, není důkazem, že je to špatné. Český divák si navíc ve filmu vychutnává fóry typu "Kolja, ty nikam neuběgáj a normálně zůstaň v mitró - konec hlášení v ruském jazyce" nebo "Ona furt otvírala okna, asi jak byla zvyklá ze Sibiře".

(Kolja, ČT1, Ne 20.00)

Byl jsem na pohřbu Lenina

Z trochu jiného soudku je dokument Zory Cejnkové Byl jsem na pohřbu Lenina. Stoletý hrdina tohoto snímku se narodil českým rodičům na krvavou neděli roku 1905 v carském Petrohradu. Dramatický den jakoby předznamenal jeho neuvěřitelný životní příběh, který je osobním svědectvím osudových dějinných zvratů minulého století. V Rusku prožil bolševickou revoluci, občanskou válku i hladomor. Setkal se s československými legionáři i s řáděním ČEKY, bolševické tajné policie. Ve svých devatenácti letech byl na pohřbu V.I.Lenina na Rudém náměstí v Moskvě. Před Stalinem utekl do vlasti svých rodičů, Československa.

(Byl jsem na pohřbu Lenina, ČT2, Ne 20.00)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám