Hlavní obsah

Turnerův obraz Rome from Mount Aventine se prodal za 1,1 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz Rome from Mount Aventine (Řím z hory Aventine) od anglického mistra Josepha Mallorda Williama Turnera se na aukci v Londýně prodal za rekordních 30,3 miliónu liber (1,1 miliardy korun).

Foto: Sothebys

Obraz Rome from Mount Aventine (Řím z hory Aventine)

Článek

To je nejvyšší částka, jaká se kdy utržila za dílo tohoto malíře z přelomu 18. a 19 století i dílo nějakého anglického umělce z dob před 20. stoletím, uvedla agentura Reuters.

O velkou olejomalbu, jejíž cenu předtím odhadovala aukční síň Sotheby's na 15 až 20 miliónů liber, se v přihazování poměřili čtyři zájemci. Nakonec dílo z roku 1835 od romantického krajináře Turnera, jenž bývá pokládán za předchůdce impresionismu, získal anonymní kupec.

„Neexistuje více než asi pět Turnerových významných děl, která zůstala v soukromých rukách, a toto dílo (Rome from Mount Aventine) se vnímá jako jedno z nejkvalitnějších z nich,” řekl po rekordní dražbě Alex Bell z oddělení starých mistrů v Sotheby's.

Reklama

Výběr článků

Načítám