Hlavní obsah

Tradiční festival Berlinale otevře dánský film

Právo, Věra Míšková

Snímek dánské režisérky Lone Scherfigové The Kindness of Strangers (Laskavost cizinců) o čtyřech lidech, kteří prožívají největší krizi svého života, zahájí dnes večer v německé metropoli 69. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale.

Foto: Berlinale

Amy Adamsová a Christian Bale v očekávaném filmu Vice.

Článek

O Zlatého medvěda a další ceny se na něm až do 17. února utká sedmnáct filmů. O cenách rozhodne mezinárodní porota, jíž předsedá francouzská herečka Juliette Binocheová, laureátka Oscara za vedlejší roli ve filmu Anglický pacient a dalších cen. Festival, který bude stejně jako v minulých letech plný politických témat, se letos chce věnovat genderovým otázkám i tíživým dopadům politiky, globalizace nebo náboženství na obyčejné rodiny.

Jak uvedl na tiskové konferenci dlouholetý ředitel festivalu Dieter Kosslick, lze letošní ročník označit heslem feministek ze šedesátých let – soukromé je politické.

Kosslick je letos ve funkci ředitele naposledy. Ještě před odchodem učinil zvláštní nabídku politikům Alternativy pro Německo (AfD), označovanou mnohými jako pravicově populistickou až radikální.

„Všichni členové AfD, všichni poslanci AfD v parlamentu budou moci zadarmo do kina. Jsou ode mě osobně pozváni. Zaplatím každému lístek,“ slíbil Kosslick, jehož nabídka se týká dokumentu Tajný archiv ve varšavském ghettu.

Po zhlédnutí snímku o holokaustu, který Berlinale uvede 10. února, by podle Kosslicka i politikům AfD mělo být jasné, že Hitler a doba nacismu nejsou jen „ptačím trusem“ na úspěšných německých dějinách, jak o tom mluvil šéf strany Alexander Gauland.

Kosslick také připomněl, že sedm ze sedmnácti soutěžních filmů režírovaly ženy. „V tom jsme před ostatními festivaly napřed,“ řekl. Zároveň ale ujistil, že všechny soutěžní filmy byly vybrány, protože jsou kvalitní, nikoli kvůli tomu, že je natočily ženy.

Mezi očekávanými snímky je například dílo francouzského režiséra Francoise Ozona Grâce à Dieu (Z milosti boží) o zneužívání chlapců katolickými kněžími, nebo snímek Elisa y Marcela španělské režisérky Isabel Coixetové o dvojici lesbických žen, které kvůli svému vztahu opustí katolické Španělsko.

Polská režisérka Agnieszka Hollandová uvede snímek Mr. Jones o velšském novináři, jenž přinesl do západních médií zprávu o hladomoru v Sovětském svazu počátkem 30. let minulého století, který si vyžádal životy až šesti milionů Ukrajinců.

Norský režisér Hans Petter Moland představí film Out Stealing Horses o truchlícím vdovci, jenž se přestěhuje na venkov a náhodné setkání v něm vyvolá vzpomínky na minulost. V hlavní soutěži mají zastoupení i snímky z Německa, Rakouska, Turecka, Brazílie, Číny nebo Mongolska. Česko letos v žádné z hlavních festivalových sekcí svůj film nemá.

Je zastoupeno v sekci filmů pro děti a mládež Generation krátkým animovaným snímkem Můj papírový drak slovenského režiséra Martina Smatany, který vznikl v koprodukci s českými a polskými partnery, a koprodukcí íránského filmu Nasht.

Mimo soutěž bude v programu uveden americký film Vice, příběh viceprezidenta Dicka Cheneyho za vlády prezidenta George W. Bushe. Titulní roli hraje ve filmu, který má osm oscarových nominací, Christian Bale, který už má Zlatý glóbus.

Na festivalu se představí na 400 filmů a jako v minulých letech se očekává zhruba půl milionu návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám