Hlavní obsah

Tipy Michaely Badinkové

Novinky, kč, ÍNA, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Michaela Badinková uvádí, co ji zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha rozhovorů o surrealismu Je tu nejdrahocennější hlava a koncert k deseti letům existence pražské skupiny Rudovous.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

První železniční muzeum v Plzeňském kraji otevře pro veřejnost 20. dubna 2014 neziskové sdružení Plzeňská dráha.

Článek

Tipy Michaely Badinkové

Čtu: Studuji druhý ročník DAMU, takže mám povinnou četbu - Čechova, Ibsena a Kafku.

Čtu: Studuji druhý ročník DAMU, takže mám povinnou četbu - Čechova, Ibsena a Kafku.Viděla jsem: Jsem dost vytížená, ale v kině mě zaujal italský snímek Okno naproti. Líbila se mi z něj myšlenka, že když nám ze života někdo odejde, tak stejně zůstává něčím v nás.

Poslouchám: K Vánocům jsem dostala pár cédéček, nejvíce se mi líbí nová Zuzana Navarová a Dan Bárta. Pěkné texty a nápaditá muzika. 

Radim Kopáč: Je tu nejdrahocennější hlava

(Rozhovory od surrealismu k surrealismu).

Titul shrnuje čtrnáct rozhovorů, které se tu blízce (František Dryje, Pavel Řezníček, Alena Nádvorníková), tu vzdáleněji (Vladimír Borecký, Ivo Vodseďálek, Aleš Pech) dotýkají surrealismu.

Objevné jsou rozhovory se Stanislavem Dvorským a Petrem Králem přibližující 60. léta a činnost autorů jen volně vycházejících ze surrealismu, kteří se podíleli na sbornících Objekt a v druhé půli 60. let vystupovali pod pseudozkratkou UDS. Ale dostáváme se i do 70. let, ať už prostřednictvím teplického Patafyzického kolegia (rozhovory s Eduardem Vackem a Miroslavem Wankem) nebo obnovené Surrealistické skupiny, o jejíž starší i současné činnosti mluví František Dryje a Alena Nádvorníková. Najdeme zde i dva rozhovory nakladatelské (Aleš Pech, Petr Turek) a jeden o teorii komiky (Vladimír Borecký). Každý rozhovor je uveden imaginárním fotografickým portrétem od Aloise Nožičky.  

Concordia, 188 stran

Rudovous

Pražská rocková skupina Rudovous oslaví na koncertě v mateřském klubu delta deset let existence. Rudovous ve své přímočaré tvorbě čerpá z odkazu městského folklóru a šramlu. Je to patrné nejen v textech, ale také pojetí šlapavé hudby, jíž na stylovosti dodávají akordeon a klarinet, které doplňují klasické rockové nástroje, kytaru, basu a bicí.

Dále vystoupí spřízněný Neočekávaný dýchánek a skupina Pláče kočka

Praha, Klub Delta, 20:00

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám