Hlavní obsah

Tipy Juraje Herze

Právo, zaj, jaš,cg

Režisér Juraj Herz uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha Martina Gilberta Židé ve 20. století a výběrové album Joe Cockera The Ultimate Collection

Foto: Thomas Stachelhaus

Angelo Kelly - "Welcome Home"

Článek

Tipy Juraje Herze

Čtu: Velmi rád čtu dokumentární knihy, nejvíc mě v poslední době zaujal překlad anglické publikace Bitva o Stalingrad. Průběžně to doplňuji filozofickou a náboženskou literaturou. Jsem přesvědčený ateista, ale rád si svá stanoviska konfrontuji.

Poslouchám: Mám rád klasický jazz, vážnou hudbu, ale i Toma Waitse.

Viděl jsem: Moc se mi líbil anglický film Master & Commander, musím říct, že to je nejlepší film, jaký jsem v poslední době viděl. Nedávno jsem byl v Bratislavě, protože mi budou hrát v jedné televizní inscenaci dva slovenští herci, Emil Horváth a paní Javorková, a viděl jsem představení Bergmanových Scén z manželského života. Bylo to absolutně vynikající! Je to jiné herectví než je v Čechách zvykem a je velká škoda, že už neexistují slovenské pondělky v České televizi. Já se to pokusím nahradit alespoň tím, že mi budou hrát v českých filmech.

Internet: Používám stále i několik hodin denně. Počítače miluju, mám už čtvrtý. vyhledávač Google je tak skvělý, že mi najde všechno, i obrazy v galeriích. Jsem stále na tolika stránkách, převážně zahraničních, že nemůžu doporučit jedinou, kam bych nejčastěji chodil.  

Joe Cocker: The Ultimate Collection

Britský zpěvák Joe Cocker má patřičný rockový základ, který prochází jeho výrazem a kulminuje v drásavém vokálním projevu. Současně bývá označován za "otce bílého soulu", neboť jeho projev je velmi procítěný, dokáže zpívat tak, až se posluchači tají dech. Společnost EMI vydala po pěti letech další výběr jeho nejlepších skladeb a narozdíl od toho předešlého k němu vypotřebovala hned dva disky. Konec šedesátých let prezentují čtyři nahrávky na prvním nosiči, druhý je více spojen s léty devadesátými. Nejméně zastoupena jsou sedmdesátá léta, tehdy Cocker bojoval s drogovou závislostí a alkoholismem. 

EMI, 60:20 a 69:02

Martin Gilbert: Židé ve 20. století

Martin Gilbert (1936) je renomovaný britský historik 20. století, mj. autor biografie Winstona Churchilla, v roce 1995 povýšený do šlechtického stavu. V rámci fotodokumentárních kronik vydávaných londýnským sdružením Endeavour Group vypráví příběh židovského národa, jehož dějiny jsou od počátku před třemi tisíciletími plné dramat a nejrůznějších utrpení. Paradoxně vyvrcholily ve století civilizačního rozkvětu pokusem o totální vyhlazení. Pohlédneme do očí Franzi Kafkovi, Marcu Chagallovi, Leonardu Bernsteinovi, ale i mladému Jicchaku Rabinovi a stovkám bezejmenných hrdinů života.

Baset, Arista, přeložil Ivan Brož, 375 stran, 990 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám