Hlavní obsah

Tipy dne: Kamil Zvelebil, Disneyband

Novinky, Petr Pýcha, Vladimír Říha, Jaroslav Špulák

Herec a sportovec Petr Jákl uvádí, co ho nejvíce zaujalo v poslední době z kultury. Redakčním hudebním tipem je album Opilí potměchutí skupiny Disneyband a literárním Modré hory Kamila Zvelebila.

Článek

Tipy Petra Jákla, sportovce, kaskadéra herce

Čtu: Mým koníčkem jsou sci-fi romány a fantasy. Velmi rád mám Tolkienovu trilogii Pán prstenů a tak v souvislosti s jejím zfilmováním jsem si zase obnovil dojmy z dávné četby. Jinak na čtení moc nemám času a před zfilmováním Krysaře, jsem se věnoval hlavně scénáři, kde jsem se musel naučit hlavní roli.

Viděl jsem: Kromě Krysaře, který má teď premiéru, jsem se díval na druhý díl Pána prstenů: Dvě věže. Toho jsem si v kině vychutnal a půjdu ještě jednou. Nemohu se již dočkat třetího pokračování.

Poslouchám: V souvislosti s prací na Krysaři režiséra F.A. Brabce jsem poslouchal hlavně alba Daniela Landy. Jednak soundtrack k filmu, který teď vychází, a pak Landovo poslední sólové album 9 mm argumentů. To je muzika, při které se odvážu. (VLA)

Surfuji: V poslední době www.zazrak.cz

Vlastní stránka: www.jaklpetr.cz

Kamil Zvelebil: Modré hory

Jedním z panenských koutů země, kde muži chodí na lov ještě s luky a šípy, divokým včelám vybírají med a jejich řeč zůstává našemu světu neznámou, jsou Modré hory, horský masiv o velikosti Lucemburska v tropické části jižní Indie.

Český antropolog a cestovatel Kamil Zvelebil navštívil Modré hory celkem čtyřikrát, v roce 1978 se dokonce stal pod jménem Tangapallan (Zlatozubý) členem jednoho irulského kmene. Svojí mnohotématickou knihou nám přibližuje své dobrodružství při pronikání do tajů neznámých jazyků, vypráví mýty Todů a pohádky Irulů, přibližuje každodenní život přírodních lidí od jídelníčků po se sexuální techniky. A připojí i několik původních hádanek: "Ptačí hnízdo uprostřed skály. Co je to? - Pupík."

Argo, 167 stran

Disneyband: Opilí potměchutí

Liberecká písničkářská dvojice Věra Soukupová a Martin Kadlec se zjevně nechala inspirovat odkazem skupiny Nerez. Je zřejmé, že z jejich přístupu k hudbě čerpá, pročež deska nabízí veskrze příjemné písničky bez zásadních textových klišé či poučování. Ta skutečnost ale také odhaluje nepřítomnost vlastní razance a osobitosti, která by desce pomohla. Berme ale v potaz, že Disneyband má cestu před sebou.

Indies Records, 39:50

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám