Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, Alex Švamberk, Miloslav Martínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudebním tipem dne je výběr písní The Celtic Circle ovlivněných keltskou hudbou, knižním pak Pytlíkova Vláda žen.

Foto: Martin Tlustý

Nad lávkou pro pěší u Masarykova mostu to hvízdalo, prskalo a dunělo hned celých jedenáct minut.

Článek

The Celtic Circle

Dvojdiskový výběr se snaží těžit z popularity keltské kultury, která nezahrnuje ani tak typické melodie, ale jež je přitažlivá především svou fantazii podněcující tajuplností. Komplet proto nepřináší jen ortodoxní představitele keltské hudby v čele s Alanem Stivellem, Clannad, Máire Bernnan či Lorennou McKennit.

Objevují se na něm i keltskými motivy ovlivněné písně interpretů, kteří se tomuto žánru běžně nevěnují, což je případ Kate Bush, Vangelise a člena Yes Steva Howa. Nechybí ani nahrávky filmové hudby ze Statečného srdce, Rob Roye a Harryho Pottera.

Přes komerční orientaci je výběr sestaven citlivě, žádná ze skladeb nenarušuje atmosféru kompilace, byť občas převažuje líbivá plytkost.

BMG, 71:44 a 70:35

Radko Pytlík: Vláda žen

Podle hesla "za vším je třeba hledat ženu" sleduje autor v sedmi medailóncích Ženy, jež především v osudech naší země vládly významným mužům a dokázaly přitom pootáčet kormidlem dějin. Postupuje od Šárky ze Starých pověstí českých a královny Rejčky přes Kateřinu Stradovou na dvoře Rudolfa II., k Vilemíně Kuronské, Marii Walewské, k přítelkyním Františka Josefa I. až k ženám, které svým nezměrným obdivem prozařovaly stáří Tomáše Masaryka.

Emporius, 159 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám