Hlavní obsah

The Killers: V Glastonbury jsme hráli pro sto deset tisíc lidí

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní hvězdou uplynulého festivalu Rock For People byli The Killers. Američané při svém vystoupení nezklamali, v jejich hudbě se mísí zaoceánské hudební cítění a vlivy britské kytarové scény. Diváci aplaudovali písním ze dvou vydaných desek a kapela si představení užívala. Poté si udělal baskytarista kapely Mark Stoermer chvilku čas a Právu zodpověděl pár otázek.

Článek

Jste nyní velké hvězdy. Kdy jste si to uvědomili?

Byl to pomalý proces, žádný skok, ale krůček po krůčku. Je to jako sledovat, jak vám rostou vlasy. Jedním ze zásadních momentů bylo první vystoupení na Glastonbury. Do té doby jsme hráli maximálně pro dvě stovky lidí, a najednou tam bylo dvacet tisíc diváků, kteří znali každou píseň. Nevím, jestli to byl začátek slávy, ale znamenalo to určitý posun a uvědomili jsme si, že naši hudbu poslouchá hodně lidí.

Jaké bylo hraní na letošním festivalu v Glastonbury?

Bylo to úžasné. Pořadatelé nám říkali, že tam bylo sto deset tisíc lidí, a to už je vážně síla. Hráli jsme tam už potřetí, ale letos poprvé jsme byli headlinery. Je to asi ten nejprestižnější festival na světě a byla opravdová čest hrát tam a účastnit se toho všeho.

Jaký je rozdíl v atmosféře takového festivalu proti například Rock for People?

Je prostě větší, ne nutně lepší. Kolikrát jsme hráli před pěti sty lidmi a stálo to víc za to než před dvaceti tisíci. Člověk nikdy neví. Publikum vás pokaždé přijme jinak, jde o celkový pocit, který není závislý na počtu diváků.

Pocházíte z Las Vegas. Řekl byste, že je to město rocku?

Ne, Las Vegas nejspíš není rockovým městem. Samozřejmě tam jsou lidé, kteří milují hudbu, muzikanti, ale určitě to není nejrockovější město na světě. Řekl bych, že tím je dnes třeba New York. Dřív to býval například Londýn, Los Angeles nebo Seattle, ale v dnešní době, kdy můžeme díky internetu sehnat hudbu kdekoli, vlastně na místě nezáleží. Není důležité, odkud jste. Je jiná doba, než byla sedmdesátá nebo osmdesátá léta.

The Killers na festivalu Rock for People. Foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Patří podle vás politika do hudby?

Kdybych chtěl vyjádřit své politické názory, muselo by to být texty, a ty píše náš zpěvák Brandon Flowers, takže k tomu ani nemám příležitost. Ale nejsme politická kapela, naše texty jsou osobní, o věcech, které se dotýkají každého. Je to víc o hudbě než o názorech. A mimo to máme v kapele různé politické názory, takže bychom se neshodli.

Co si myslíte o projektu Live Earth, který upozorňuje na problém globálního oteplování?

Chtěli jsme tam hrát, ale kvůli jiným koncertům to nebylo možné. Rádi hrajeme pro dobrou věc a tento projekt naprosto podporujeme. Globální oteplování je zásadní problém a každý by měl udělat, co je v jeho silách. Mrzí nás, že tam nemůžeme vystoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám