Hlavní obsah

The Black Keys vydali nové album. Je to blues z Mississippi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká skupina The Black Keys vydala Delta Kream, netypické album, kde se pustila do bluesových standardů z Mississippi.

Foto: Profimedia.cz

Dan Auerbach (The Black Keys).

Článek

The Black Keys se dali dohromady v roce 2001 v Akronu ve státě Ohio, jedinými stálými členy kapely jsou dodnes jen Dan Auerbach (kytara, zpěv) a Patrick Carney (bicí). Zaujali syrovým nezávislým rockem, který sice čerpal z kořenů blues, ale výrazně a osobitě je přetvářel. Debutovali albem The Big Come Up (2002), které vzbudilo pozitivní reakce, a po třetím albu Rubber Factory (2004) už začali být slavnější. Dvojice doslova vylezla z garáže a podepsala smlouvu s velkým labelem Nonesuch Records. Za desku Brothers (2010) už dostala tři ceny Grammy.

„Neměli jsme v plánu album, prostě jsme si chtěli zahrát pár písniček, které milujeme,“ vysvětlil Dan Auerbach z kapely The Black Keys vznik alba Delta Kream, které zabrousilo do klasického blues.

„Trvalo to jen den, většina věcí jsou nahrávky na první nebo druhý pokus,“ uvedl.

Všechno jsou to prastaré standardy – čekejte jižanský zvuk, táhlá kytarová sóla, téměř žádné experimenty.

Nahrávání živě, žádné přípravy

„Neprobírali jsme natáčení desky. Absolutně nulová konverzace. Naběhli jsme s Patem do místnosti a prostě jsme to tam vychrlili. Vždycky jsme měli tohle propojení. Je to část toho, kdo jsme.“

Delta Kream oslavuje Hill Country blues ze severu Mississippi, obzvláště odkaz umělců jako R. L. Burnside a Junior Kimbrough. Pro The Black Keys byli zcela zásadní.

„Mohli jsme jezdit po dálnici celou noc a poslouchat je. Byla to pro nás nekonečná inspirace. Strašně se nám líbilo, jak to bylo syrové, jak to bylo prosté. Někdy to mívá šarm The Shaggs, někdy to zní jako Velvet Underground nebo  Grateful Dead. Je to hypnotické,“ vysvětlil Auerbach, který zpívá blues i hodně vysokým falzetem, což může některé posluchače docela překvapit.

„To bylo pro mě vždycky přirozené. Líbí se mi zpívat falzetem. Miluju vysoké harmonie v bluegrassu, na tom jsem vyrůstal, v rodině se to hrálo. Miluju soul, když zpívají falzetem, Smokey Robinson je pravděpodobně můj nejoblíbenější umělec ze stáje Motown. Myslím, že poprvé jsem to zkusil při nahrávání písně Everlasting Light z desky Brothers. Bylo to tak jednoduché a zábavné. Od té doby to dělám,“ dodal.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám