Hlavní obsah

Tereza z Davle: Nejdůležitější je přirozené vidění

Právo, Jan Šída

Fotografka Tereza z Davle (37) je samouk. Přesto jsou její díla zaměřená především na ženský akt a portrét vysoce ceněna. Mají totiž svou originalitu a netradiční poetiku. Mimo jiné proto, že si vybírá pro své práce často netradiční prostředí, třeba interiér hotelu Evropa či restaurace na Střeleckém ostrově v Praze. O své zkušenosti se dělí na workshopu, který pořádá pražská Leica Gallery.

Foto: Foto Jan Šída

Fotografka Tereza z Davle je schopna se svými fotografiemi uživit.

Článek

Dá se vůbec fotografování naučit?

Technika určitě ano, nicméně nejdůležitější je vidění. A to je věc, kterou se snažím lidi naučit. Já sama technice příliš nerozumím, jsem intuitivní fotograf. Vidění lze do jisté míry vycvičit, ale základ musí mít člověk daný.

Co tedy získá účastník vašeho workshopu?

Je ideální pro lidi, kteří chtějí začít fotit akty a nevědí jak na to. Stydí se oslovit třeba sousedku, aby se svlékla. Já jim poskytnu svou modelku, která má zkušenosti s focením, doplňky, vizážistku a krásné prostředí na focení. A samozřejmě se snažím i poradit, proto si mě vlastně platí. Většina lidí si poradit nechá, někdo to bere více osobně. Přišla jsem třeba za pánem, který vypadal dost bezradně. On ale mé dobře míněné rady bral jako útok na sebe a vše si chtěl dělat po svém.

Proč jste si vybrala jako svou disciplínu zrovna akt?

Řekla bych spíš, že si akt vybral mě. Já fotila nejdříve kamarádky. Černobíle, což vlastně dělám dodnes. A ty holky se u toho začaly automaticky svlékat. Asi chtěly mít památku na dobu, kdy byly mladé a krásné. Začalo mě to bavit a asi mi to i šlo.

Děláte výhradně ženské akty?

Občas jsem dělala i mužské, ale žena jako akt prostě vypadá líp. Chlap chce vypadat za každou cenu mužně a mně to přijde trochu nepřirozené a většinou i v křeči.

Je těžké sehnat vhodnou modelku?

Modelky jsou mé kamarádky. Všechny je dobře znám a vlastně jsem většinu z nich pro sebe objevila. To je bezpochyby výhoda. Občas přiberu někoho mimo tenhle okruh, ale nemám ráda profesionální modelky. Ty totiž okamžitě naučeně pózují, jak jsou zvyklé od ostatních fotografů.

Stane se někdy, že se modelka začne stydět?

Občas se stane, že díky okolnostem vypadne z role. Fotila jsem jednou modelku na Střeleckém ostrově v restauraci. Holka si stoupla do okna, za zády Národní divadlo a na Vltavě lodičky s opilými vojáky. Připluli pod okno, pískot, křik a veškerá soustředěnost pryč. Muselo se to přerušit a počkat, až se situace uklidní. Modelka potom jen skočila do okna a já to zmáčkla. Snímek na poslední dobrou, na poslední políčko filmu.

Lze se focením aktů uživit?

Neživím se jenom akty. Jsou lepší a horší měsíce, jako ve všem. Občas prodám fotku, dělám workshopy, fotím portréty na zakázku, občas přispívám do časopisů. Ano, fotografováním se dovedu uživit.

Reklama

Výběr článků

Načítám