Hlavní obsah

Televize slaví 60 let. Vytáhne Dietla i nové filmy o televizi za komunismu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize oslavuje šedesáté výročí zahájení televizního vysílání na našem území. Zařadí proto pořady, které považuje za nejlepší z celé své historie, ale současně i nově natočené, které reflektují historii média a různá úskalí tvorby pořadů za minulého režimu.

Foto: ČT

Galashow 60: Jiřina Bohdalová uvede 4. května speciální pořad k výročí ČT.

Článek

Bonusem pro fanoušky televize je výstava v Národním technickém muzeu v Praze a také den otevřených dveří ve všech třech televizních studiích. Výstava začne 1. května a budova ČT se otevře veřejnosti 4. května.

Ředitel programových okruhů ČT Milan Fridrich připomněl, že už od začátku roku se vysílají pořady o historii televize a "zlatý fond", to znamená seriály F. L. Věk, Nemocnice na kraji města, Panoptikum města pražského nebo Sanitka.

Na tu pak na podzim naváže Sanitka 2 - podle Fridricha se jedná o mimořádný počin, který vypadá spíše jako 13 filmů než běžný český seriál.

"Vznikají pořady jako Abeceda ČT nebo Televizní legendy, kde se Miroslav Donutil setká s těmi, kteří stáli u počátků televize... a ČT1 bude 1. května věnována tomu nejlepšímu, co vzniklo v dramatické tvorbě, odvysíláme i film Láska je láska, který patří k tomu nejlepšímu, co ČT koprodukovala," uvedl.

Oživený Teleautomat

Foto: ČT

Vozy ČST z šedesátých let

ČT letos připravila i pořady, kde diváci mohli hlasovat i o svých oblíbencích - od Večerníčku, přes televizní scénky až po seriálové postavy. Dále se v květnu objeví obnovené verze starých úspěšných pořadů - vždy na jeden večer.

Lidé si tak mohou zavzpomínat na Kufr, Šanci, Zpívá celá rodina či Neváhej a toč. Vrcholem vzpomínání má být Galashow 60 s Jiřinou Bohdalovou a jejími hosty, připomínající slavné doby televizní zábavy, a také Teleautomat.

Teleautomat se bude vysílat 1. května a v celkem pětihodinovém zábavním pořadu bude každá hodina věnována  jednomu žánru: dokumentu, zpravodajství a publicistice, seriálům, zábavě a dramatice.

Roli televize v propagandě připomene film Televise bude!, jenž je rekonstrukcí prvního televizního vysílání v Československu v 50. letech minulého století. Na příběhu televizního technika Františka Filipovského chce nastínit, jak bylo těžké se v komunistickém Československu nezaplést s režimem.

Film Nízká vysoká hra zase odhalí, jak vznikal propagandistický snímek Vysoká hra, který měl v roce 1977 pošpinit Chartu.

Reklama

Výběr článků

Načítám