Hlavní obsah

Syriana: George Clooney v roli agenta

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natočit dnes skutečně politický film pro široké publikum není hračka. Jedni nechodí do kina hledat hodiny občanské nauky, druzí mají zase jen mlhavou představu, jak si na jejich radnici, natož ve světě, stojí síly dobra a zla. Americký film Syriana Stephena Gaghana je přesto docela sympatickým pokusem všemu - i vládě USA - navzdory.

Článek

Film zaštítil produkčně herec George Clooney, který má za sebou po snímku Dobrou noc, a hodně štěstí, jenž sám režíroval, v krátké době další politický příspěvek. Proti předcházející evokaci hysterie 50. let kolem McCarthyho honu na čarodějnice se v Syrianě řeší pikantnější politická agenda.

Luxusně obsazený snímek vychází z knihy See No Evil (Nevidím žádné zlo), kterou ve svém politickém důchodu napsal Robert Baer podle vlastních zkušeností někdejšího agenta CIA. V široce koncipovaném příběhu špionážního dramatu jde o ropu, obchod se zbraněmi i zahraniční zájmy Spojených států budujících moderní impérium, které se opírá o domácí demokratický systém i nadnárodní korporace.

Bob Barnes (George Clooney získal za roli Oscara) je americkým vousatým špiónem, který si nehraje na Jamese Bonda, ani nevyučuje politické teorie - ale koná špinavou práci. S osobní posedlostí se vrací na Blízký východ, aby v nepřehledné síti politických skupin a machinací bohatých rodin šejků někoho nechal třeba i odstranit. Je to adrenalin, či služba svému zaměstnavateli?

Těžko říct, věci se ale zkomplikují, když výnosná ropná pole koupí Číňané a zároveň se dvě naftařské americké skupiny snaží uzavřít fúzi nad nalezišti v Kazachstánu, ačkoliv nad jejich projektem se vznáší podezření z korupce. Navíc Barnes je při jedné nepovedené akci málem umučen k smrti a jeho zaměstnavatel se rozhodne se ho zbavit.

Všichni jsou špatní

Syriana je poctivou politickou alegorií, kde sympatie nelze přidělovat černobíle na základě barvy pasu či vyznání. Ocitáme se spíše v paranoidním světě, kde korporace ruinují politicky zaostalé země ropného ráje a kde i obchod se zbraněmi je dobrý k prosazení zájmů jediné zbývající světové mocnosti.

Složitě vystavěný románový příběh obětovaného agenta Boba, blízkovýchodního reformátora Násira (Alexander Siddig), idealistického poradce Bryana (Matt Damon), černošského právníka Bennetta (Jeffrey Wright), či naftařského mogula Deana (Christopher Plummer) se snaží šokovat i burcovat. Odhaluje pozadí špinavé, chamtivé i pokrytecké politiky, která zbavuje své hráče lidskosti i iluzí a v níž lze buď uvíznout, nebo zbohatnout. Film chladně kalkuluje motivace nepříliš invenčně napsaných postav a buduje napínavou zápletku v písečných pláních, na firemních party i v moderních kancelářích.

Dojde i na vyostřené finále, stihneme i zoufalý čin perských sebevražedných atentátníků. Celkový pohled je otřesný, smutný i beznadějný. Ale ruku na srdce: Právě z takové politiky západní svět profituje a tolik pravdy může znít nejen na půdě katedry politických teorií trochu neuvěřitelně. Takový film nás nepromění, takový film se raději rychle zapomíná.

Syriana, USA 2005, 126 minut. Scénář a režie Stephen Gaghan podle Roberta Baera, kamera Robert Elswit, výkonná produkce George Clooney, Steven Soderbergh, Ben Cosgrove a Jeff Skoll. Hrají George Clooney, Matt Damon, Jeffrey Wright, Chris Cooper, William Hurt, Christopher Plummer. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám