Hlavní obsah

Světový den knihy a autorského práva je svátkem literatury. A může být i důvodem k úsměvu

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

23. dubna si připomínáme Světový den knihy a autorského práva. Tradiční akce jako autogramiády či besedy autorů se čtenáři se sice ani letos konat nebudou a knihkupectví jsou také ještě zavřená, ale slavit můžeme třeba četbou. Většina z nás má v domácí knihovničce jistě oblíbený kousek, který udělá radost znovu i po letech.

Foto: Profimedia.cz

Světový den knihy a autorských práv je mezinárodní akce věnovaná psanému slovu a spisovatelům.

Článek

UNESCO nevybralo 23. duben jakožto datum svátku náhodou: právě v tento den zemřeli dva velcí literáti, William Shakespeare a Miguel de Cervantes. V České republice podporuje Světový den knihy již od roku 2014 Svaz českých knihkupců a nakladatelů.

Od smrti Shakespeara uplynulo 405 let. Zanechal po sobě dílo, které nestárne

Kultura

A protože správně zvolená kniha umí (mimo jiné) i v těžkých časech vykouzlit úsměv na tváři, pojďme si připomenout literární počiny, které se zapsaly do čtenářských srdcí právě osobitým humorem.

10 knižních tipů pro dobrou náladu

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války

Protiválečný humoristický román Jaroslava Haška není třeba představovat, je oblíbenou českou klasikou, kterou ale znají i čtenáři po celém světě. Ačkoliv jeho první díl vyšel již před sto lety, tedy v roce 1921, ani roky mu na popularitě neubraly: byl přeložen do 58 jazyků a dodnes vychází v nových vydáních.

Martin Hašek: Pradědeček prožité hrůzy zapíjel, v hospodě zapomněl i malého syna

Muži

Saturnin

Humoristický román Zdeňka Jirotky z roku 1942 je dalším dílem, které neztrácí na oblíbenosti u čtenářů ani v průběhu času. Důkazem může být i to, že Saturnin zvítězil v celonárodní čtenářské anketě Kniha mého srdce.

V roce 2017 vyšlo pokračování románu s názvem Saturnin se vrací, za nímž stojí bývalý politik a překladatel Miroslav Macek. Recenze měl víc než dobré, pro další knižní tip tedy nemusíte chodit daleko.

Mackovo pokračování Saturnina je jirotkovské

Kultura

Povídky Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna

Povídky autorské dvojice Šimek-Grossmann se staly pro několik generací doslova kultem, ačkoliv vrchol popularity si tito osobití humoristé užívali koncem šedesátých let, kdy bavili obecenstvo divadla Semafor.

Humor Šimka a Grossmanna plný sarkasmu a absurdit ale pobaví i dnes, a to jak na zvukových nosičích, tak i ve své knižní podobě – kompletní vydání povídek Š+G obsahuje Besídku zvláštní školy, Návštěvu cirkusu i soubor 36 povídek Jak jsme přechovávali bělogvardějce, které v době svého vzniku nemohly být publikovány.

Miloslav Šimek a Luděk Sobota v boxu

Kultura

Pan Kaplan má stále třídu rád

Leo Rosten je autorem oblíbené knihy plné inteligentního humoru založeného na slovních hříčkách – podstatnou roli zde proto sehrál překladatel, který musel děj a vtipy zasadit do českého prostředí. Přepracování první verze (Pan Kaplan má třídu rád, přeloženo Pavlem Eisnerem) je rozšířené o nové postavy i kapitoly a zcela nová je druhá část knihy.

Hlavní postavou je evropský přistěhovalec pan Kaplan, žák Večerní přípravné školy pro dospělé v New Yorku. V anglickém originále se učí angličtině, pokud jde o český překlad Antonína Přidala, snaží se naučit češtině.

Pražské Divadlo ABC uvedlo hru Leo Rostena nazvanou Pan Kaplan

Kultura

Mikulášovy patálie

René Goscinny se sice proslavil hlavně příběhy s postavičkami Asterixe a Obelixe, přesto se ale do srdcí čtenářů několika generací zapsal i malý Mikuláš.

Jeho příhody u nás začaly vycházet už v šedesátých letech v časopise Ohníček, výběr ze všech původních knih pak poprvé vyšel pod názvem Mikulášovy patálie v roce 1970. Ať už se ale začtete do kterékoliv knihy s tímto hrdinou (Mikulášovy prázdniny, Mikuláš a jeho přátelé, Mikulášovy nové patálie a další), jistě vám i v dospělosti vždy zlepší náladu. A číst si navíc můžete společně se svými dětmi.

Originály ilustrací z Mikulášových patálií budou vystaveny v Praze

Kultura

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce

Úžasnou moc přivést na jiné myšlenky má i tato kniha, za jejímž vznikem stojí v Česku dobře známý Robert Fulghum – stačí se začíst do drobných příběhů, úvah a autorových životních postřehů.

Fulghumovy texty jsou nejen vtipné, ale i laskavé a plné jednoduchých lidských mouder. Prostě přesně to, co dnešní doba (a čtenář) často postrádá.

Spisovatel Robert Fulghum: Cítím se tady jako doma

Kultura

Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti

Jak to může vypadat, když se muž ocitne na mateřské dovolené? To vám vtipně objasní Deníček moderního fotra. Kniha (a její dvě pokračování) vznikla na základě úspěšného blogu, který si Dominik Landsman založil, když se stal otcem.

Nejdříve miminko vnímal spíš zdálky, ale vše se razantně změnilo, když s ním zůstává doma na „otcovské dovolené“ – začíná tak každodenní boj o přežití otce i syna. Malý Čeněk je totiž dítě nejen velmi aktivní, ale i destruktivní...

Deníček moderního fotra je dotočen. Roli dostal i spisovatel Landsman

Kultura

Denik Ostravaka

I další kniha (a několik jejích pokračování) vznikla na základě oblíbeného blogu, pro některé čtenáře ale může být trochu tvrdším oříškem – „razovité” texty totiž vznikly fonetickým přepisem ostravského dialektu.

Ve své době (2004–2006) se anonymní autor Ostravak Ostravski a jeho vtipně podané příběhy ze života obyčejného horníka těšily velké popularitě, vycházely tak i knižně a na CD nosičích. V roce 2016 z námětu těžil také film Ostravak Ostravski, ten už se ale dočkal spíše vlažných reakcí.

GLOSA: Kdy dosáhnou české komedie až na úplné dno?

Kultura

Stopařův průvodce Galaxií

Také náš další knižní tip si už vysloužil přívlastek kultovní. Autorem je Douglas Adams a fanouškům sci-fi ho jistě není třeba představovat. Tuto „třídílná pentalogie“ je ale vlastně spíše parodií na sci-fi, má tedy potenciál zaujmout i čtenáře, kteří tomuto žánru příliš neholdují.

Nevšední a komplikovaný příběh hlavního hrdiny začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Jak z místa katastrofy uniknout? Stačí stopnout kosmickou loď a vydat se třeba do restaurantu na konci vesmíru...

Adamsův životopis pobaví jako Stopařův průvodce Galaxií

Kultura

O mé rodině a jiné zvířeně

Román anglického spisovatele, zoologa a popularizátora ochrany přírody Geralda Durrella těží z jeho pobytu na středomořském ostrově Korfu, kde se svou rodinou prožil pět nejkrásnějších let svého dětství.

Očima desetiletého hrdiny můžeme pozorovat nejen krásy místní přírody a zvyky zdejších zvířat, ale i jeho rodinu. To vše samozřejmě s humorem a lehkostí, která čtenáře odnese daleko od starostí.

Jan Dražan o knihách Geralda Durrella: Jeho humor se nám teď může hodit

Kultura

Dobrých tipů ale není nikdy dost, čtenáře tak jistě potěší i 8 knižních novinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám