Hlavní obsah

Svěrák představil své Vratné lahve

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý dopoledne měli novináři možnost poprvé se seznámit s definitivní verzí filmu otce a syna Svěrákových Vratné lahve. Režisér Jan Svěrák na tiskové konferenci připomněl tvůrčí problémy, které vznik snímku provázely, ale nechyběl ani humor.

Článek

Vzniklo mnoho verzí scénáře, podle Jana Svěráka sedm až deset - režisér měl podle svých slov s otcem Zdeňkem "tvůrčí krizi". Ve filmu hraje Zdeněk Svěrák starého kantora češtiny a literatury, který už nemá nervy hádat se s drzými dětmi, a jde raději hledat méně náročné povolání. Nakonec skončí jako obsluha v supermarketu u vratných lahví a objeví nový, zajímavý svět.

K napsání příběhu ho prý inspiroval muž, který vybíral lahve v obchodě na pražských Petřinách a zcela odmítal mluvit. "Až mě tím štval," vzpomínal Svěrák. Ve filmu hraje např. také Jiří Macháček, Taťána Vilhelmová, Daniela Kolářová, Pavel Landovský nebo Jan Budař.

Nebojí se dojímat

Dojemnou hudbu k snímku složil Ondřej Soukup. Režisér Jan Svěrák poznamenal, že k emotivním scénám chtěl dojemnou hudbu. "Srabi by tam nedali citovou hudbu," poznamenal režisér na adresu umělců, kteří se obávají jízlivých poznámek o sentimentalitě.

"Může to být náš poslední film (se synem), ale neříkal bych to s určitostí," řekl Svěrák starší. Některé scény se prý jeho ženě asi nebudou líbit, i když četla scénář mnohokrát, poznamenal s úsměvem. Narážel tím zřejmě na erotické sny starého kantora, ve kterých figuruje hlavně Nela Boudová. Ta se domnívá, že se "zase tak moc neodvázala."

Ve filmu Svěrák se svou filmovou manželkou Danielou Kolářovou také létá v balónu. "Tu scénu jsem tam dal, protože jsem si chtěl zalétat v balónu a nakonec jsme jen viseli na jeřábu," poznamenal zklamaně.     

Publikum složené z novinářů ocenilo typicky svěrákovskou tragikomedii salvami smíchu, takže se dají očekávat kladné recenze. Premiéra je 8. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám