Hlavní obsah

Šumperk patřil o víkendu festivalu Blues Alive

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za sedmnáct let existence přerostl mezinárodní festival Blues Alive v Šumperku ve skutečně prestižní hudební přehlídku, minimálně středoevropského významu. To potvrdil letošní ročník, který proběhl v Domě kultury Šumperk ve dnech 15.– 17. listopadu.

Foto: ČTK

Šumperský Blues Alive

Článek

Důkazem bylo nejen opakovaně vyprodané hlediště, ale i velmi reprezentativní zastoupení předních osobností světové bluesové scény.

Ryze domácí zahajovací večer přivedl ve čtvrtek na společné jeviště dvě české bigbítové legendy – Vladimíra Mišíka a jeho skupinu ETC a Michala Prokopa s Framus 5, který pokřtil své zbrusu nové CD Sto roků na cestě.

Hlavní hvězdou pátečního večera byla americká zpěvačka Shemekia Copelandová, loni v Chicagu oficiálně korunovaná „královnou blues“. Nadchla publikum svým, na blues snad až příliš, dokonalým vystoupením s precizní kapelou za zády.

Moderní cesty klasického blues

O jeden z vrcholů se však už předtím postaral newyorský kytarista Jim Campilongo. Právě on přilákal do Šumperka řadu renomovaných tuzemských muzikantů a odměnil se jim instrumentálním mistrovstvím.

Moderní cesty klasického blues zase naznačila maďarská formace Mississippi Big Beat Band, spojující tradici stylu se současnou elektronikou.

Na sobotní odpoledne nachystala velmi příjemné překvapení příležitostná sešlost slovenských bluesmanů v čele se zpěvákem Jurajem Turtevem. Ve společném vystoupení oslavili padesáté výročí vzniku Rolling Stones osobitou interpretací písniček těchto rockových dinosaurů. Večer byl pak především doménou zaoceánských hostů.

World music roztančila celý sál

Velmi výrazným bylo třeba vystoupení tria Moreland & Arbuckle. Na africké kořeny blues pak poukázali kytarista Eric Bibb a malijský zpěvák Habib Koité, kteří svou moderní world music nejen nadchli, ale i roztančili celý sál.

O absolutní tečku se pak postaral americký zpěvák, klávesista a kytarista Lucky Peterson explosivní směsí blues, rocku, soulu a funky.

Tu podpořil i výraznou pódiovou show, při níž se jeho robustní postava střídavě ocitala na scéně i mezi publikem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám