Hlavní obsah

Strážnice je připravena na folkový Festival Slunce

Právo, Zdeněk Smíšek

Už osmnáctý ročník Festivalu Slunce Strážnice se uskuteční 13. až 15. července v Domě kultury Strážičan, ale hlavně v jedinečném amfiteátru Zámek. Ředitel festivalu Pavel Kopřiva, jinak kapelník brněnské skupiny Folk Team, potvrdil jména účinkujících a také popsal kouzlo tohoto hudebního setkání.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Jaroslav Samson Lenk si s Pavlem Kopřivou na festivalu Slunce ve Strážnici rozumí už dlouhé roky.

Článek

Ve čtvrtek samostatně vystoupí bratři Ebenové. V pátek se na pódiu amfiteátru vystřídají František Nedvěd a Tie Brake, Miki Ryvola a přátelé, Nezmaři, Pavel Helan, Pozdní sběr, Pepa Štross, Tony Joch, Podjezd a v sobotu pak ještě Karel Kahovec, Viktor Sodoma a George and Beatovens, Ivan Hlas trio, Luboš Pospíšil a 5P, Folk Team, Roman Dragoun a His Angels i Jaroslav Samson Lenk.

K nabídce Pavel Kopřiva dodal: „Letošní ročník Festivalu Slunce je tak trochu jubilejní, anžto jsme právě plnoletí. Za dobu trvání si FS vytvořil slušné zázemí z pravidelných diváků, kteří si v předstihu kupují vstupenky v době, kdy dramaturgie – tedy účinkující – nejsou ještě zveřejněni.”

”Myslím si, že je to ze dvou důvodů – že důvěřují dramaturgii FS, že seznam umělců bude skvělý, a pak určitě dalším důvodem je výjimečnost festivalového prostředí – tedy amfiteátr uprostřed zámeckého parku. Festivalový areál samozřejmě slouží hlavně mezinárodnímu folklórnímu festivalu, pro který byl postaven a který nám předchází. Na rozdíl od podobných akcí v republice, které se staví na zelené louce, u nás nejsou žádná provizoria jako mobilní WC, stany a podobně. Také zázemí pro umělce je bezproblémové – zděné šatny.”

Ebeni na uvítanou

”Samozřejmě pro přívětivou atmosféru festivalu je důležitá součinnost a vstřícnost Národního ústavu lidové kultury, kterému areál patří, a především města Strážnice, které se postupem doby stalo spolupořadatelem Festivalu Slunce,“ doplnil.

Organizátorům se navíc v posledních letech daří ustálenější podoba dramaturgie FS. ”Tedy ve čtvrtek tzv. Koncert na uvítanou, kdy dáváme prostor samostatnému koncertu významné umělecké osobnosti, letos připadne tento úvodní koncert bratrům Ebenům (za doprovodu muzikantů z ETC). Páteční koncert tradičně držíme v žánru folk & country a sobotní koncert patří už dlouhá léta žánru folkrockovému, letos je složený z opravdových osobností a legend.“

Výběr interpretů se většinou dělá rok dopředu, a jak Pavel Kopřiva dodává, hlavním kritériem je zmíněné členění do žánrových dnů. „A pak nepochybně vkus dramaturga, tedy mě. Je pravda, že někteří muzikanti se vracejí v častějších intervalech, třeba už proto, že je jim na našem festivalu dobře a rádi do Strážnice jezdí – třeba Jaroslav Samson Lenk vynechá jen málokterý rok a dokonce se ujal role speakera s kytarou na krku, což bude letos na sobotním koncertu zřejmé.“

Reklama

Výběr článků

Načítám