Hlavní obsah

Strážmistr Topinka, crazy hrdina ve vztahovém seriálu

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je trochu potrhlý, trochu natvrdlý, ale touží po velkých případech, aby mohl předvést svůj detektivní um a dostal se z venkovského policejního oddělení na krajskou kriminálku. A co je ještě důležitější, tenhle poněkud uťáplý, ale nadmíru snaživý člověk zároveň prožívá sám sebe jako velkého hrdinu z detektivek a westernů.

Foto: Česká televize

Robert Mikluš jako Topinka, Miroslav Donutil jako doktor Martin Elinger a Marek Geišberg coby slovenský policista.

Článek

Tím se pravidelně dostává do trapných situací jak ve svém rajónu, tak před očima svých nadřízených. Strážmistr Topinka známý z Doktora Martina se stal hlavní postavou nového původního seriálu České televize, jenže jeho nástup na scénu zatím nenadchl a vůbec těžko poznat, čím tahle nová komedie na pokračování vlastně chce být.

Charakteristika hlavní figury, kterou hrál už v Doktoru Martinovi Robert Mikluš, i nadsázka zápletek naznačují směřování ke crazy komedii. Jenže jak se zdá, tyto prvky tvůrci staví na jiné žánrové základy, v naději, že mix bude držet pohromadě a zachytí široké spektrum konzervativních diváků, kteří si oblíbili českou adaptaci britského seriálu Doc Martin přesunutou z přímořského městečka do fiktivního Protějova v Beskydech.

Foto: Česká televize

Veronika Freimanová a Jiří Bartoška se v seriálu představí také.

Divácký dojem je zatím rozpačitý, pohromadě to moc nedrží a ani fakt, že Mikluš umí u diváků probudit ke své postavě soucit nebo sympatie, nevypadá jako velká naděje na záchranu.

Seriál poněkud defenzivně a víceméně v duchu dlouhoběžících seriálů sází na vztahy. Minimálně jedna milostná linka se rýsuje hned zkraje pro Topinku, který to s ženami moc neumí. Vděčný bude i Topinkův vztah s nadmíru pečovatelskou maminkou (Veronika Freimanová). Zcela v duchu podobně laděných příběhů novinka také vypráví až neuvěřitelně pomalu, s přemírou detailů, z nichž jsou funkčně nasnímané a sestříhané jen některé. Zbytek se rozplizne v žánrových obrázcích, postávání, popocházení, popojíždění a řečnění.

Zatím se zkrátka zdá, že Strážmistr Topinka bude mít podobný problém jako česká adaptace Doktora Martina, kterou tvůrci zjevně upravovali pro jinou cílovou skupinu, kdy ve srovnání s původním dílem především jinak pracovali s nadsázkou. Na rozdíl od Britů seriál natočili víceméně realisticky, bez nadhledu, ironie a sebeironie, načež jim v mnoha případech přestaly fungovat převzaté zápletky. Z nich nadsázku totiž už „vypreparovat“ nemohli, a ty proto z obrazovky dráždily s až provokativní nesmyslností.

Z nového seriálu od stejného tvůrčího týmu zatím podobně neorganicky vyčnívá hlavní hrdina se svými potrhlými eskapádami. Na závěry je samozřejmě po jednom dílu brzy, ale ani druhý a třetí díl neslibuje zásadní proměnu stylu vyprávění. Po včerejším pronásledování zlodějů bankomatu se totiž Topinka za dva týdny pustí do noční sledovačky u stáda ovcí. V převleku za ovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám