Hlavní obsah

Štáchová chce hájit pověst Spejbla

PRAHA

Spejbl může být předmětem mezinárodního sporu o ochraně autorských práv, protože tato známá česká loutka má vystupovat v hudebním klipu kanadského DJ Tiga. Majitelka práv však o tom neví a žádné svolení nedala. Klip se má objevit na hudební televizní stanici MTV a Spejbl ve videu mimo jiné kouří a tančí v ženských šatech.

Foto: Magistrát města Plzně

Zhoršená kvalita ovzduší, která v posledních dnech trápí i obyvatele Plzně, bude mít pravděpodobně setrvalý stav až do konce týdne.

Článek

Hudebník si loutku vybral za ústřední postavu klipu k písni Hot in Herre. Skladbu natočil pro vydavatelství !K7, která video nechala vyrobit u newyorské společnosti Eyeball NYC. Skutečnost o Spejblově účinkování ve videoklipu odhalil Tomáš Baldýnský, který pro server Práva a Seznamu Novinky.cz píše pravidelný seriál Baldachýn.

O Spejblovi slyším poprvé, řekl šéf !K7

"Dosud jsem to neviděla na vlastní oči. Zhlédla jsem pouze vytištěnou podobu," sdělila Novinkám v telefonickém rozhovoru Štáchová s tím, že se na videoklip bude muset nejprve podívat se svým právním zástupcem a pak zváží další kroky. Z představení v Ostravě se však vrátí až v sobotu večer.

Generální ředitel hudebního labelu !K7 Horst Weidenmueller v e-mailové korespondenci Baldýnskému sdělil, že o Spejblovi slyšel poprvé a vyžádal si zaslání odkazu na Spejblovu fotografii. "Je to poprvé, co o něčem takovém slyším, a rád bych to viděl na vlastní oči," napsal s tím, že další vyjádření poskytne až v úterý. Redakce Novinek kontaktovala i společnost Eyeball NYC, která videoklip natočila. Prozatím však nepřišla žádná odpověď.

Štáchová: Spejbl je určen pro pobavení dětí

Helena Štáchová Novinkám sdělila, že autory nepodezírá ze zlého úmyslu. Avšak, zjistí-li jakékoli poškození Spejblovy pověsti, je připravena okamžitě zasáhnout a "jít do toho". Zřejmě ani nevědí, že loutka, jejíž kopii si koupili v Praze, je chráněna autorským právem, domnívá se Štáchová. "Spejbl slouží především pro pobavení dětí a nelze jej zneužívat pro pochybné účely," uvedla. Právě způsob, jakým autoři videoklipu Spejbla použili, a o kterém ji informoval Baldýnský, je hlavní problém. "Musím to však vidět na vlastní oči," dodala.

Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová se na konci letošního března stala z rozhodnutí pražského městského soudu majitelkou autorských práv na loutky Josefa Skupy. Plzeňský domov důchodců, který soudní spor prohrál, podle Štáchové podal proti rozsudku odvolání k vrchnímu soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Spejbl a Hurvínek skončili před soudem

Před pražský městský soud se dostaly dvě zřejmě nejznámější a nejoblíbenější dětské figurky. V pondělí totiž začal spor o autorská práva na Spejbla a Hurvínka,...

Baldachýn a DJ Spejbl

Tento Baldachýn bude důkazem o tom, že i tu nejbizarnější fikci jednou dostihne realita. Taťulda Spejbl se stal rapovou hvězdou a míří na MTV. To není žert,...

Výběr článků

Načítám