Hlavní obsah

Baldachýn a DJ Spejbl

Novinky, Tomáš Baldýnský [www.baldachyn.cz]

Tento Baldachýn bude důkazem o tom, že i tu nejbizarnější fikci jednou dostihne realita. Taťulda Spejbl se stal rapovou hvězdou a míří na MTV. To není žert, to není mystifikace. To je čistá, holá pravda. Cháchááá! * AKTUALIZOVÁNO O NEJNOVĚJŠÍ VÝVOJ SITUACE *

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Víte... někdy si připadám trochu nebezpečný. Jsem možná médium nebo tak něco. Prostě něco napíšu a ono se to stane. Příkladů jsou desítky - někdo si možná vybaví Baldachýn ze 14. července 1999 (Baldachýn speciál: Železný může z Barrandova začít vysílat už dnes!), ale například Baldachýn z ledna roku 1953 (Baldachýn: měla by se udělat měnová reforma!), případně z července 1968 (Baldachýn: Je tady málo Rusů!) zůstaly zapomenuty a našly si své místo nanejvýš ve spiritistických příručkách.

Věrní čtenáři Baldachýna si vzpomenou - jsou to už více než dva roky, co jsem v Baldachýnu (Bal Da Rappa) snažil zpřístupnit hip-hop a rap mladým a za pomoci populárních postaviček Jů a Hele jsem je uváděl do barevného světa této muziky.

Dodnes jsem přesvědčen o tom, že by rapová formace složená z Jůheláků působila na české hudební scéně jako živá voda. Zvlášť kdyby měli nějakého slušného agenta, který by jim poradil pár osvědčených reklamních fíglů - třeba dnes tak oblíbené předstírání homosexuality ("Jste tak hebce plyšové, milé kolego.") - a zažaloval Leoše Mareše za budování image na kožiších.

Svět však nespí. Zatímco my necháváme naše hřivny zakopány, na severoamerickém kontinentu se chápou motyk a začínají těžit. Chvíle Jů a Hele se možná blíží, nicméně teď se stává hitem taneční scény další hrdina českých dětských srdcí. "I am getting so hot, I wanna take my clothes off!" zpívá... SPEJBL (!!!) ve videoklipu písně "Hot in Herre" ve verzi, kterou má na svědomí DJ Tiga. A je skutečně HOT!

 Předpokládám, že si pořád ještě myslíte, že jde o nějaký povedený šprým, práci s grafickými programy a mystifikaci. Jako třeba tohle.

 ... nebo tohle.

Ale opak je pravdou. Videoklip skutečně existuje, produkovala ho vydavatelská společnost !K7 a údajně se blíží jeho premiéra na americké MTV. A Spejbl v něm nejen tančí, mění převleky, hraje na elektrickou kytaru, létá ve vesmíru či řídí silnou motorku...

... ale dělá i věci, z nichž by paní Kateřina vážně neměla radost.

      a) kouří marihuanu

      b) převléká se za ženu

      c) tančí sám se sebou (homosexualita + narcisismus + potenciální krvesmilstvo!)

      d) a nechává sedět na předním sedadle Cadillacu nepřipoutaného psa.

A navíc se zdá, že má nějakou novou přítelkyni...

"Spejbl: plešatá bazedovská zrůdička s elfíma ušima"

Ten příběh začal před čtyřmi lety v Praze, kdy osmnáctiletý Thomas Sonntag, začínající dýdžej objevil loutku Spejbla. Tehdy si ještě neříkal Pán loutky (Lord of the Marionette), nicméně po návratu do Kanady si začal se Spejblem hrát a jednou si ho natočil videokamerou. "Sotva jsem ho uviděl na obrazovce, uvědomil jsem si, jak báječně vypadá a co všechno by se s ním dalo podniknout."

Thomas Sonntag a. k. a. Lord of the Marionettes

Časopis Montreal Mirror, který Spejbla charakterizuje jako "plešatou bazedovskou zrůdičku s elfíma ušima odněkud z České republiky" uvádí, že si Spejbl svůj klubový debut odbyl loni v listopadu v montrealském klubu SAT. S velkým úspěchem. Jedna z recenzí jeho dalších tamních vystoupení si pochvaluje, jak "Spejbl - tentokrát v doprovodu přítelkyně (!!!), performoval během většiny dýdžejských setů a fantasticky přirozenými a "cool" pohyby, zatímco za ním poblikávala slova jako "Oui!" a "Crazy!", Montreal Mirror zas zmiňuje jiný Spejblův oblíbený pártytrik - mávání cedulkami s nápisy "Tancuj jako psycho!" a "Zmítej se se mnou".

Spejblova popularita rostla dramatickou rychlostí a firma !K7 pověřila režiséra Alexe Moultona realizací videoklipu, v němž Spejbl paroduje slavné hip-hopové videoklipy Puff Daddyho nebo Missy Elliott. Ten, o kterém pořád mluvím. Chtěli byste ho taky vidět? Není nic jednoduššího.

Spejblova popularita rostla dramatickou rychlostí a firma !K7 pověřila režiséra Alexe Moultona realizací videoklipu, v němž Spejbl paroduje slavné hip-hopové videoklipy Puff Daddyho nebo Missy Elliott. Ten, o kterém pořád mluvím. Chtěli byste ho taky vidět? Není nic jednoduššího.Stáhněte si ho tady.

Spejblova popularita rostla dramatickou rychlostí a firma !K7 pověřila režiséra Alexe Moultona realizací videoklipu, v němž Spejbl paroduje slavné hip-hopové videoklipy Puff Daddyho nebo Missy Elliott. Ten, o kterém pořád mluvím. Chtěli byste ho taky vidět? Není nic jednoduššího.Stáhněte si ho tady.Nebo tady.

Spejblova popularita rostla dramatickou rychlostí a firma !K7 pověřila režiséra Alexe Moultona realizací videoklipu, v němž Spejbl paroduje slavné hip-hopové videoklipy Puff Daddyho nebo Missy Elliott. Ten, o kterém pořád mluvím. Chtěli byste ho taky vidět? Není nic jednoduššího.Stáhněte si ho tady.Nebo tady.Nebo tady.

Spejblova popularita rostla dramatickou rychlostí a firma !K7 pověřila režiséra Alexe Moultona realizací videoklipu, v němž Spejbl paroduje slavné hip-hopové videoklipy Puff Daddyho nebo Missy Elliott. Ten, o kterém pořád mluvím. Chtěli byste ho taky vidět? Není nic jednoduššího.Stáhněte si ho tady.Nebo tady.Nebo tady.A nebo si ho pusťte ze stránek hitparády BBC! (dole).

Chááááácháááááá....

Spejby Bejby!

Volal jsem Heleně Štáchové, soudně potvrzené majitelce autorských práv ke Spejblovi. A vyprávěl jsem jí o Spejblovi kouřícím trávu v americkém klipu. Potvrdila mé podezření, že ji tvůrci klipu ani nekontaktovali, natož aby ze Spejblovy americké popularity něco měla. Z představení v Ostravě se vrátí v sobotu a pak by klip ráda viděla. Nicméně zněla celkem pobaveně. Uvidíme, jestli pochopí, že v šoubyznysu a hip-hopu zvlášť jsou dneska mnohem větší peníze než v zaprášeném divadle. A že pokud vlastní hip-hopového tanečníka slavného v celé severní Americe, je dobré čapnout příležitost za pačesy a ujíždět na vlně zájmu.

Taková příležitost se přece nevidí! Redefinovat postavu Spejbla a přetvořit ho ze směšného strejce v pravého hiphopera, dítě ulice, nemilosrdného kritika prohnilé společnosti. Temnou a drsnou postavu stojící na pokraji zákona, procházející ve svém cool fraku a dřevácích Nike noční Prahou. Tu dělá zeď Hurvínkovi, aby mohl dokončit finální tag na svém grafiti, tu si odplivne za podnikatelem ve fialovém saku ženoucím se kolem ve svém novém Mercedesu a ucedí své výmluvné: "Frak jů!". Za okamžik už rýmuje na ulici - Bábinka s Máničkou mu dělají vokály. Jeho píseň je nelítostná a pravdivá. Rytmus je hypnotický, beaty divoké, Hurvínek víří v šíleném brejku, v dálce zní sirény...

JSEM SPEJBL!

Mánička + Bábinka:Spejby bejby ty jsi vážně cool! Z tebe by se jeden pominul. Holá lebka, k tomu černej frak. Bílej čokl, rudej Cadillac...
Žeryk:J-J-Jo! Jo!
Spejbl:Jsem Spejbl! Tvrdej týpek, drsnej rváč. Jsem Spejbl! Teď ti povim, co sem vlastně zač: Plzeň, periférie. Starej pener Skupa dávno nežije. Neni sám, koho skolil crack. Zbyl mi po něm jenom tenhle černej frak.
Mánička + Bábinka:Oooh... frak a Cadillac.
Spejbl:Jsem Spejbl! Holou lebku mám, depku nemívám.Jsem Spejbl! A když se někdo tlemí vám,  nechte kvér v kapse to vám povídám, místo trávy hulte radši Drum.
Mánička + Bábinka:Oooh... Na Drum vám dám.
Spejbl:Jsem Spejbl! Z cracku euforie,ta vás brzo zabije až moc bratrů pod zemí hnije, život na houby je, když se nežijebuď čistej, to jediný nutný je...
Hurvínek:Bacha, fízl! Je to Derrick!
Spejbl:Já sem čistej, fet má Žeryk!
Žeryk:N-N-Ne!

Vidíte to, co já? Nadšené recenze, vyprodané haly, milióny prodaných desek! Celovečerní filmy!!!

To všechno už je na dosah.

Hezký den!

P. S. AKTUALIZACE - PÁTEK 14:30

Ani jsem nečekal, jak rychle se z DJ Spejbla stane hot news. Hned ráno volala TV Nova, abych o Spejblovi pohovořil na obrazovce (odmítl jsem). Hned poté se znovu ozvala Helena Štáchová, které štáb Novy ukázal vytištěný Baldachýn. Představa rapujícího Spejbla jí už tak zábavná nepřišla a bude rozhodně kontaktovat právníka. Pokusil jsem se ji přemluvit, aby skutečně připravila Spejblovu hip-hopovou show - tento nápad nezavrhla se vzpomínkou na Hurvínkovu diskotéku :-).

Konečně reagoval i generální ředitel hudebního labelu !K7 Horst Weidenmueller: "Milý Tomáši, mohl bys mi - prosím - poslat link na fotografii oné postavičky, o které píšeš ve svém mailu? Je to poprvé, co o něčem takovém slyším, a rád bych to viděl na vlastní oči. Budu v kanceláři až v úterý a ozvu se, jen co uvidím obrázek."

Odepsal jsem mu, že se do věci vložila Nova a že by bylo vážně hezké, kdyby se dokázal vymáčknout i dříve, jinak že ho začne stíhat Standa Motl (očekávám mail: Milý Tomáši, mohl bys mi objasnit, jaká postavička je Standa Motl?). Rodriguez mě upozornil na to, že DJ Tiga přijede v druhé polovině srpna do Čech na festival Summer of Love ("uz vidim, jak ho zatknou primo na letisti ... muhehe", napsal mi). Ani DJ Tiga, ani sám Pán loutky zatím na mé maily neodpověděli.

Ale hlavně se začaly scházet fantastické texty pro původní, českou, Spejblovu hip-hopovou desku. Zvlášť Haroskův song - Plzeňský loutky - je vážně real...

Spejbl:Eha,eha, Spejba kru na scéně, zdravim lidi. A my raprezentujem tohle Plzeňský město, tenhle prohnilej stát, kde bydlíme přesto. My drsný sme týpci a máme choutky, tak, co do nás se*eš, sme plzeňský loutky.
Spejbl + Hurvínek:Plzeňský loutky,jó, sme plzeňský loutky, nesnášim floutky,jó, a máme ty choutky.

Pokud vás napadne něco lepšího, mailujte a nebo použijte tento diskuzní klub na serveru Okoun.cz. Ten zvládne i víc než pět set znaků a registrace není nutná. Najdete tam i zbytek Plzeňskejch loutek. Najde se někdo, kdo to zhudební a nahraje?

Hezký den!

Reklama

Výběr článků

Načítám