Hlavní obsah

Soundgarden se vracejí na scénu a vydávají výběrovku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telephantasm je výběrem hitů amerických Soundgarden, jednoho z pilířů grunge vedle slavných Pearl Jam a Nirvany. Jejich pojetí rocku funguje i dnes, kdy se po značně divokých odbočkách frontmana Chrise Cornella rozhodli dát dohromady.

Článek

Ať už patříte nebo nepatříte k příznivcům velké vlny grunge, která v první polovině devadesátých let převálcovala svět, určitě jste slyšeli hity Black Hole Sun a Spoonman, které hudební televize pořádně provařily. Alternativní rockeři Soundgarden ze Seattlu už předtím urazili dlouhou cestu počínající rokem 1984 (pár let před vznikem Nirvany), kdy začal Chris Cornell hrát s kytaristou Kimem Thayilem a basákem Hiro Yamamotou, po pár letech nahrazeným Benem Shepherdem. Stálým bubeníkem se stal Matt Cameron.

Soundgarden vystihli teenagerské stavy marnosti svými hučivými, nemilosrdně se valícími neopracovanými riffy a temně depresivními obrazy ve výkřicích chrapláku Chrise Cornella. Trochu předběhli svou dobu a proto si na komerční úspěch pár let počkali.

Po roce 1990 už stoupali rychle ke slávě a miliónům prodaných CD. Za jejich největší úspěch je považováno album Superunknown (1994), kde najdete i zmíněné singly Black Hole Sun a Spoonman.

Úlety Chrise Cornella

Chris Cornell se po rozpadu kapely pustil do úspěšného projektu Audioslave spolu s  muzikanty z Rage Against the Machine a jejich tři desky lze určitě označit za nadprůměrné. Audioslave však nebyl pro nikoho z nich hlavní skupinou a za pár let se proto zákonitě rozpadli. Cornell pak stihl vydat stylově pomatenou desku Scream s producentem komerčního hip-hopu a R Timbalandem, která pobavila jednou velice originální coververzí Michaela Jacksona, ovšem jako celek byla doslova neposlouchatelná. V roce 2010 pak udělal Cornell nejlogičtější krok kariéry - navrátil se do rodných Soundgarden.

Výběrovka Telephantasm může posloužit jako dočasná náhražka při čekání na plnohodnotné nové album. Soundgarden ale už jedno Best of mají a nový jednodiskový výběr působí dost chudě. Pokud někdo nevlastní celá alba a touží mít doma nějaké Soundgarden, doporučuje se spíše rozšířená edice.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám