Hlavní obsah

Soubor 420People slavil s hosty

Právo, Marcela Benoniová

Za deset let své aktivní činnosti si taneční soubor 420People vydobyl velké renomé jak na domácí scéně, tak v zahraničí.

Foto: ČTK

Taneční soubor 420People

Článek

K desátému jubileu uspořádal 18. a 19. ledna na Nové scéně pražského Národního divadla ve dvou večerech galapředstavení s ukázkami napříč tvorbou souboru i s několika hosty.

Byli mezi nimi Chantal Poulainová, Amos Ben-Tal, Cirk La Putyka, Dekkadancers, Ondřej Anděra, Please The Trees i soubor pražské Laterny magiky.

Z tanečního pohledu zaujala intenzivním provedením Václava Kuneše choreografie Double You Jiřího Kyliána, B/olero Ohada Naharina s Natašou Novotnou a Adi Salantovou, ukázka z tvorby Dekkadancers ve fantastické energii Ondřeje Vinkláta a Štěpána Pechara a část z připravované premiéry Laterny magiky Cube v choreografii Pavla Knolleho.

Zakladatelé souboru 420People Václav Kuneš a Nataša Novotná byli dlouhá léta angažováni ve vynikajícím Nizozemském tanečním divadle v Haagu pod vedením choreografa Jiřího Kyliána.

Tančili v dílech snad všech světových špiček současné choreografie. Po mnoha nabytých zkušenostech začali přemýšlet o vybudování vlastního souboru s názvem české telefonní předvolby 420, která je vtáhla zpátky domů.

Po deseti letech ne zrovna lehké existence mohou s hrdostí rekapitulovat aktivity: autorské choreografie, z nichž nejvýznamnější jsou Small Hour, Reen, Wind-up, Mirage, Paradiso, Sacrebleu, inscenace Máj a Peklo ve spolupráci s hercem a režisérem Davidem Prachařem, taneční filmy, happeningy a televizní výstupy.

K tomu patří i pedagogická činnost Nataši Novotné a dalších osobností souboru, tanečníků Milana Odstrčila, Zuzany Herényiové. Pro odbornou i širší veřejnost pořádají workshopy se zajímavými osobnostmi, jako je světový choreograf Ohad Naharin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám