Hlavní obsah

Sommerová získala v Číně cenu za nejlepší dokument za Věru 68

Režisérka Olga Sommerová získala na mezinárodním festivalu MIDA v Šanghaji cenu Nejlepší dokumentární film za snímek o gymnastce Věře Čáslavské nazvaný Věra 68. Film vznikl v koprodukci společnosti Evolution films a České televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Čáslavská (vlevo) a úspěšná dokumentaristka Olga Sommerová.

Článek

Celovečerní dokument, který na jaře zvítězil ve své kategorii na plzeňském festivalu Finále, se objevil v českých kinech loni v květnu. Jeho hlavní postavou je olympijská vítězka Věra Čáslavská, držitelka 140 medailí, z toho sedmi zlatých a čtyř stříbrných z olympiád.

Sommerová, která za svůj film získala i cenu Českého filmového a televizního svazu Trilobit, sestříhala záběry z archivů přibližující průběh vrcholných sportovních klání s vyprávěním této nejúspěšnější československé sportovkyně všech dob. Zachycen je i moment, kdy na protest proti okupaci Československa v roce 1968 na stupních vítězů odvrátila hlavu od sovětské vlajky. Za toto tiché gesto se jí totalitní režim „odvděčil“ perzekucí, výslechy Státní bezpečnosti. Nedostala práci, vydělávala si úklidem domů.

Po příjezdu z olympiády ji na Pražském hradě přijal prezident Ludvík Svoboda, ale o něco později se už k němu nedostala. Vzkázal jí, aby odvolala podpis pod protirežimním manifestem Dva tisíce slov, což neudělala. Rudá hvězda ji v únoru 1971 vyloučila z řad členů tělovýchovné jednoty.

Na veřejnost se Čáslavská vrátila až po listopadu 1989 v poradním týmu Václava Havla. Krátce po angažmá v prezidentské kanceláři ji však potkala rodinná tragédie, kdy byl její syn v listopadu 1996 odsouzen za smrt svého otce Josefa Odložila a ona se ocitla na 16 let opět v ústraní. I proto doplnila Sommerová svůj snímek sloganem Vzlety a pády nejslavnější české gymnastky.

Reklama

Výběr článků

Načítám