Hlavní obsah

Šok v Bruselu: Ikarův pád není od Brueghela

Právo, Peter Kováč

Královské muzeum umění v Bruselu je v šoku. Jejich veleslavný obraz Ikarův pád není originálem Pietra Brueghela staršího, ale pouhou kopií vytvořenou až dlouho po smrti malíře neznámým umělcem.

Článek

Někteří odborníci už dříve vyslovovali pohyby o autorství díla, ale až nyní vše definitivně ozřejmil důkladný restaurátorský průzkum.

Podle belgických odborníků byl Ikarův pád namalován někdy v letech 1584 – 1625, a sám Brueghel zemřel v Bruselu v roce 1569. Malíř však měl četné dědice, v dějinách umění najdeme šest různých Brueghelů, jejichž otcem nebo dědečkem byl právě Pieter Brueghel starší. Všichni malovali a často dělali i variace obrazů svého slavného předka.

Bruselský obraz však není dílem žádného z nich. Jde o práci pouhého rutinního kopisty, který pro své zákazníky vyráběl „padělky“ dobových originálů. Brusel vlastní ve svých uměleckých sbírkách dva obrazy Ikarova pádu, jeden byl vždy považován za kopii Brueghela a druhý za jeho nepochybný originál. Závěr nyní zní: kopiemi jsou ve skutečnosti oba obrazy.

Bruselské Královské muzeum umění tak přišlo o jednu ze svých největších atrakcí. Vždy se totiž psalo, jak geniálně pojal Brueghel antickou pověst s ohledem na lidskou netečnost. Ikar padá do moře, ale oráče i pasáčka ovcí jeho tragický osud vůbec nezajímá. Jak skutečně vypadal původní originál, se asi nikdy nedozvíme. Musíme se spolehnout jen na to, že neznámý malíř vše okopíroval tak, jak si to Brueghel opravdu představoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám