Hlavní obsah

Slovensko nominovalo na Oscara drama Můj pes Killer

Drama scenáristky a režisérky Miry Fornayové Můj pes Killer vyšle Slovensko do klání o prestižní filmové ocenění Oscar. Rozhodla o tom Slovenská filmová a televizní akademie, jejíž členové vybírali z 12 snímků. Můj pes Killer, příběh mladého skinheada, už letos získal vícero ocenění.

Foto: Jan Schwarcz

Adam Mihál a režisérka Mira Fornayová.

Článek

Fornayová do filmu angažovala neherce – v hlavních rolích bezvýchodně působícího příběhu plného rasismu, sociálních problémů a rozvrácené rodiny se představují neúspěšný uchazeč o studium herectví a ochotník Adam Mihál a masérka, pedikérka a manikérka Irena Bendová. Drama Můj pes Killer vzniklo ve slovensko-české koprodukci a natáčelo se na moravsko-slovenském pomezí.

Producenti filmu si odnesli například jednu ze dvou hlavních cen Tiger Hivos Award z Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu. Snímek byl oceněn Zlatým ledňáčkem za nejlepší český film na festivalu Finále Plzeň, ceny má ale i z dalších festivalů. Dostal se také mezi dvacítku filmů z evropské produkce, které se ucházejí o ocenění v letošním ročníku Evropských filmových cen.

O nominaci na cenu Americké filmové akademie se letos na Slovensku ucházel mimo jiné snímek režiséra Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová. Film o jednom z nejkontroverznějších a nejdelších procesů v dějinách slovenské justice se zaměřil na okolnosti vyšetřování vraždy studentky Ľudmily Cervanové.

Reklama

Výběr článků

Načítám