Hlavní obsah

Slováci mají nový fenomén. Knihu a film Trhlina

Právo, Jindřich Göth

Filmová adaptace mysteriózního románu Trhlina slovenského spisovatele Jozefa Kariky se setkala s obrovským diváckým zájmem. Jen během prvního víkendu utržila bezmála půl milionu eur, což se dosud žádnému slovenskému filmu nepovedlo.

Foto: Richard Klíčník

Slovenský spisovatel Jozef Karika

Článek

V současné době už jeho výdělky přesáhly milion eur a dá se předpokládat, že zájem o něj jen tak nepoleví. Je to velmi dobrá zpráva pro slovenský film, současně ale také pro slovenskou literaturu, neboť úměrně s úspěchem Trhliny v kinech vzrostl zájem i o předlohu. Karikův román v tuto chvíli na Slovensku vévodí žebříčku bestsellerů.

Filmové adaptace mrazivého, tísnivého příběhu o partě lidí, kteří uvíznou v prapodivné časové trhlině ve slovenském pohoří Tribeč, se ujala společnost DNA Production.

„Kniha se mi dostala do rukou v roce 2017. Dal mi ji kamarád s tím, že je to ideální látka pro film. Přečetl jsem ji za jeden večer a moc mě zaujala. Cítil jsem v ní potenciál na televizní nebo filmové zpracování. Dal jsem ji přečíst i režisérovi Peteru Bebjakovi a společně jsme takřka okamžitě začali přemýšlet, jak ji zadaptovat,“ říká producent Rastislav Šesták.

Dodává, že o jiném režisérovi neuvažoval. „Peter je spolumajitel naší produkční společnosti, takže všechny projekty, které v DNA Productions realizujeme, se ho bezprostředně týkají. Navíc je to skvělý režisér,“ vysvětlil.

Foto: argo

Obal knihy Trhlina

Trhlina stojí na námětu, který Jozef Karika ve své knize rozehrál do několika rovin. Je to hra se čtenářem, mystifikace, příběh vyprávěný „podle skutečných událostí“, promyšlený hororový rébus pro milovníky tajemna a konspiračních teorií. Filmový přepis takto košatě pojaté knihy se vždy nutně musí uchýlit k určité redukci, ale v tomto případě se tak dělo se souhlasem a požehnáním autora knižní předlohy.

„Už ve chvíli, kdy jsme řešili autorská práva, jsme se bavili o tom, že chceme zachovat příběh a jeho charakter a případné úpravy budou jen takové, aby bylo možné knihu srozumitelně převyprávět. Jozef Karika nám dal volnou ruku, čehož si vážíme. Dokonce si v Trhlině zahrál malou roli lesníka Samšaly. Věřil nám, pečlivě prostudoval naši dosavadní práci, takže mu bylo jasné, jakým způsobem k natáčení přistoupíme a jak vnímáme žánrové věci,“ říká Šesták.

Pokud jde o uvedení Trhliny do českých kin, probíhají momentálně diskuse s českými distributory. Karikův román zaujal i české čtenáře, takže by tento krok byl jen logický. A vzhledem k úspěchu snímku není vyloučené ani další filmové zpracování jeho knih.

U příležitosti českého vydání hororu Tma se ostatně Karika nechal slyšet, že se chvíli uvažovalo i o filmovém zpracování této knihy. Když ale filmaři zjistili, že se většina děje odehrává v naprosté tmě, jen pomocí vnitřních monologů hlavní postavy, usoudili, že se v tomto případě nejedná o látku s tím pravým potenciálem na velkou podívanou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám