Hlavní obsah

Skvělí Nájemníci v Hradišti

Právo, Jiří P. Kříž

Režisér Zdeněk Dušek a britský dramatik Michael Cooney, syn velkého otce Raye, autora mistrovských komedií, mají společný přinejmenším rok narození - 1967. Příbuzní jsou ale i duchem, což první dokázal nastudováním brilantní frašky druhého - Nájemníků v hradišťském Slováckém divadle.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Nad mrtvolou strýce Georga (Pavel Hromádka) zleva Jiří Hejcman (Eric Swan), Zdeněk Trčálek (podnájemník Norman Bassett) a Kamil Pulec (pracovník Pohřebního ústavu Mr. Forbright)

Článek

Nájemníci se hráli a hrají u nás porůznu - nejlépe Na Fidlovačce, v Ostravě, v Českém Těšíně, a většinou pod názvem Habaďůra. Teprve nový pohled na téma prověřené dramaturgyní Ivou Šulajovou, představil v podstatě velice společensky vážné téma člověka zrazeného sociálním systémem a přinuceného podvádět a krást.

Na podvody s podvodníky

Erik Swan je produktem nejrozkvetlejší fáze kapitalismu, přesněji jeho systému sociálních dávek, o jakých se nám v reálném socialismu ani nesnilo. Peníze se dají fasovat, na co si vzpomenete. O člověka je postaráno tak dobře, jak u nás, kde vlády tlačí lid znovu do devatenáctého století, jen o některé nepřizpůsobivé. Systém blahobytu na dluh, jak si ho povšimnul Michael Cooney, vede ovšem do pobřežních vod řeckých nebo španělských. Jeho pan Swan, to je vynálezce vzdorosystému stěhujících se, věčně nemocných, umírajících spolubydlících se státními příspěvky: například stěhovné, pohřebné, chorobné, ošatné...

Funguje to spolehlivě, ale jen do chvíle, kdy na Swana dopadne tvrdá pěst kontrolora sociálního úřadu, a to je hned na začátku hry. Po zákonu perfektní frašky překonávající Feydeaua i Wilda je třeba mlžit, vymýšlet si, improvizovat, a samozřejmě stále víc se potápět a zaplétat se do vlastními silami nastražených sítí.

Jako ve správné frašce zasáhne ovšem ve chvíli krachu deus ex machina: Vedoucí oddělení kontroly a odhalování podvodů Ms. Cowperové imponuje dokonalá znalost všech fint a habaďůr pana Swana tak jednoznačně, že se nešťastně nezaměstnaného rozhodne angažovat - jako neoklamatelného kontrolora.

Orchestr virtuózů

Nájemníci jsou skoro tříhodinoví. V textu se nedá krátit, protože každá nová situace stupňuje předcházející. Čas vám ale v divadle uteče jako blesková povodeň. Pokud nemáte vytrénované bránice, připravte se na svalstvo namožené od smíchu.

Rozhodně také kvůli hereckým výkonům Jiřího Hejcmana (Swan), Zdeňka Trčálka (jeho nájemník Bassett), Davida Vaculíka (kontrolor Mr. Jenkins) a jejich spoluhráčů Terezy Novotné, Pavla Hromádky, Alžběty Kynclové, Josefa Kubáníka, Kamila Pulce, Ireny Vackové a Andrey Nakládalové. V Hradišti blázniviny umí moc dobře!

Slovácké divadlo Uherské Hradiště - Michael Cooney: Nájemníci. Překlad Rupert Dubský. Režie Zdeněk Dušek, dramaturgie Iva Šulajová, scéna Jaroslav Máčal, kostýmy Kateřina Hájková. Premiéra 8. června 2013.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám