Hlavní obsah

Skupina Imodium: Jsme rocková kapela, nehrajeme podle not

Právo, Jaroslav Špulák

Po čtyřech studiových albech vyjde v pátek broumovské skupině Imodium CD a DVD G2 Acoustic Stage. Je na něm záznam akustického koncertu z června letošního roku v Praze. O něm, plánech i turné hovoří zpěvák a kytarista Thom a baskytarista Ronoon.

Foto: Supraphon/Jan Nožička

Imodium, zleva Ronoon (baskytara), Kárl (bicí), Thom (zpěv, kytara) a Daniel (kytara)

Článek

V minulosti jste absolvovali takzvaná Bytová turné, při nichž jste hráli u svých fanoušků doma v pokojích i kuchyních, máte za sebou i několik akustických turné. Čím byl pro vás specifický akustický koncert v rámci série G2 Acoustic Stage, který jste odehráli v pražské Retro Music Hall?

Thom: Bylo toho víc. Už jenom to, že pořádající televizní stanice Óčko kapelu oslovila, pro nás bylo výzvou.

Navíc se pořizoval záznam, který televize odvysílala, mohli jsme si v rámci přípravy na koncert pohrát s aranžemi písniček, pozvat si hosty a připravit fanouškům zážitek, který už se třeba naživo nikdy nebude opakovat.

Záznam z koncertu vychází na CD a DVD a je náš vůbec první. Jediné, co nám udělalo trochu čáru přes rozpočet, bylo načasování.

Pár týdnů předtím jsme absolvovali akustické turné a dost jsme přemýšleli o tom, jak se ke koncertu v Retro Music Hall postavit a jak písně uchopit.

Imodium je ale rocková kapela. Není škoda, že první oficiální koncertní záznam je z akustického koncertu?

Thom: Rozebírali jsme to a rozhodli se, že tu nabídku přijmeme tak, jak je.

V čem byly aranže vašich písní jiné ve srovnání s minulými akustickými koncerty?

Ronoon: Pozvali jsme si několik hostů, na pódiu se jich vedle nás objevilo hned pět.

Thom: Jsme si vědomi toho, že nejsme profesionální aranžéři, a tak jsme všem hostům řekli, že přijímáme jejich nápady, protože každý z nich ví nejlépe, co dovede a kam se zvuk jejich nástroje hodí. Na konečné podobě jsme se potom samozřejmě museli všichni shodnout.

Ronoon: Někteří hosté se nás na začátku ptali, jestli jim dáme noty. Museli jsme je vyvést z omylu, jelikož jsme rocková kapela a podle not nehrajeme.

Nenapadlo vás přizvat si nějakého profesionálního aranžéra?

Thom: Ne, protože je třeba si říct, že tyhle věci jsou dost drahé a my si je prostě nemohli dovolit. Kromě toho si takovou spolupráci dovedu představit jenom v momentě, kdy bychom chtěli odehrát koncert s velkým orchestrem. Od začátku jsme věděli, že vsadíme na vlastní vkus i představu – a stejně tak na vkus i představu našich hostů. Kromě toho rádi spolupracujeme s lidmi, které známe.

Jsme přesvědčeni, že s nimi jde všechno rychleji. A asi jsme narazili na správné, protože se ukázalo, že nám jde spolupráce od ruky a je efektivní.

Zajímalo by vás hraní s orchestrem?

Thom: Akustického hraní teď máme na nějaký čas dost. Chtěli bychom se vrátit k rockovým koncertům a moc se na ně těšíme. Na spolupráci s orchestrem tedy nemyslíme.

Až budeme mít natočený dobrý záznam rockového koncertu, pak budeme moci jít dál. Mimochodem pár záběrů z našeho rockového hraní se objeví v dokumentu, který dokončujeme.

Absolvujete k akustickému albu turné?

Thom: Ano. Navážeme na naše bytová turné, která jsme už ale asi tři roky nedělali, protože jsme na ně neměli čas.

Jezdili jsme do bytů fanoušků, kde jsme zadarmo zahráli a pokecali. Teď jsme se pokusili tuhle myšlenku využít a vznikla koncepce turné.

Vybrali jsme města a fanoušci měli možnost navrhnout místo, na němž se tam bude hrát. Nemuselo se výlučně jednat o klub, mohla to být oblíbená hospoda, klubovna nebo bar. Začneme na konci října a hrát budeme elektricky i akusticky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám