Hlavní obsah

Skladatel Philip Glass dorazil na Ostravské dny

Právo, Aleš Honus

Jeden z největších žijících géniů vážné hudby dvacátého století, skladatel a hráč na klávesy Philip Glass, je v Ostravě. V pátek večer představí ve vítkovickém Gongu jedno ze svých vrcholných děl, pětihodinovou skladbu Music In Twelve Parts (Hudba ve dvanácti částech). Glass svým vystoupením zahájí festival nové a experimentální hudby Ostravské dny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Philip Glass a umělecký ředitel Ostravských dnů Petr Kotík

Článek

Ostrava je jednou ze tří aktuálních evropských zastávek Američana Philipa Glasse - skladatel zatím vystoupil na festivalu v Edinburghu a na konci týdne se chystá ještě do Helsinek. Své rozsáhlé hudební dílo z poloviny 70. let zahraje spolu s The Philip Glass Ensemble pouze v moravskoslezské metropoli.

„Jde o ojedinělou příležitost slyšet v Ostravě jednu ze zásadních skladeb dvacátého století v podání jejího autora,“ uvedl umělecký ředitel Ostravských dnů Petr Kotík, který je také úspěšným skladatelem a který Glasse do Ostravy pozval.

„Je zajímavé potkat v Ostravě tolik lidí, se kterými se znám už ze 70. let,“ řekl ve čtvrtek novinářům Glass, jenž odpoledne přednášel studentům tvůrčího institutu Ostravské dny, kteří do České republiky letos přicestovali ze sedmnácti zemí.

V podvečer ho čekala první zvuková zkouška v Gongu. „Zatím znám ten prostor jen z obrázků. Vypadá to jako kresba jednoho amerického malíře, který mi v sedmdesátých letech dělal plakát,“ řekl Glass o industriální architektuře bývalého plynojemu.

Přestože v Ostravě má velmi nabitý program, najde si podle svých slov ještě čas na komponování. V současné době pracuje na nové hudbě pro proslulý americký Kronos Quartet, který shodou okolností loni hrál na festivalu Colours of Ostrava. „Doufám, že v tomto hotelu dokončím poslední stránku,“ řekl Glass na tiskovce v ostravském hotelu Mercure.

„Kromě toho v současné době pracuji na nové opeře na motivy Kafkova románu Proces. Probíral jsem toto téma nejenom v Edinburgu, ale i s lidmi z pražského Divadla Archa, kde by mohla být opera uvedena,“ řekl Glass.

Koncert Philipa Glasse je největším lákadlem festivalu Ostravské dny, který sice oficiálně začne až příští neděli, ještě předtím ale nabídne několik ochutnávek, například hudební performanci v areálu Dolu Michal nebo minimaratón elektronické hudby v Galerii výtvarného umění. Součástí Ostravských dnů je také vzdělávací institut, který probíhá už od počátku tohoto týdne za účasti studentů a lektorů z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám