Hlavní obsah

Šimon Ornest z The Tap Tap: Prý jsme světově unikátní kapela

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina The Tap Tap bude 20. října v pražské O2 Areně předskakovat slovenské skupině Elán. "Úspěšně jsme už koncertovali v Bruselu a v Lucemburské filharmonii, odkud jsme dostali zpětnou vazbu ve smyslu toho, že jsme světově unikátní kapela," říká v rozhovoru pro Právo Šimon Ornest ze skupiny The Tap Tap.

Foto: Archiv, Právo

V současné době máme v repertoáru zhruba dvě třetiny převzatých a třetinu vlastních skladeb, řekl Šimon Ornest.

Článek

V čele skupiny The Tap Tap, kterou tvoří převážně tělesně postižení žáci Jedličkova ústavu v Praze, jste již dvanáct let. Jak jste spokojen s tím, čeho za tu dobu kapela dosáhla?

Byli bychom asi blázni, kdybychom spokojeni nebyli. Na druhou stranu si rozhodně nemyslíme, že tím končíme. Budeme se snažit o další věci. V nejbližší době například chceme oslovovat zahraniční produkce. Úspěšně jsme už koncertovali v Bruselu a v Lucemburské filharmonii, odkud jsme dostali zpětnou vazbu ve smyslu toho, že jsme světově unikátní kapela.

Plánujeme také turné po českých centrech, které bychom rádi uzavřeli koncerty v New Yorku a Washingtonu v roce 2013, kdy bude Jedličkův ústav slavit sto let. Plánujeme i velký koncert na stadiónu v Edenu v Praze.

Spolupracujete také s některými hvězdami české hudební scény, například s Davidem Kollerem nebo Robertem Nebřenským. Je těžké se s nimi domluvit?

V určité chvíli jsme si uvědomili, že bychom rádi s někým spolupracovali, ale není třeba hned s celou kapelou. V tomto smyslu jsme nejdřív oslovili členy skupiny Vltava Tomáše Průšu a Roberta Nebřenského, kteří s námi udělali asi čtvrtinu repertoáru své kapely v době, kdy tato nefungovala.

Později jsme spolupracovali i s Davidem Kollerem, kterého jsem oslovil přes jeho syna Adama, s nímž jsem hrál v kapele Jazz Box. Ukázalo se, že tato spojení jsou oboustranně příjemná. Naše hosty nenutíme něco se učit. S jejich svolením nastudujeme písničku, a když mají čas, můžeme ji spolu hrát. Když ne, zůstává nám v repertoáru a hrajeme ji sami.

20. října budete v pražské O2 Areně předskakovat slovenské skupině Elán. Jak došlo k tomuto spojení?

Jan Tuna, který dnes pracuje v O2 Areně, nás viděl na festivalu Mezi ploty a tam nám nabídl post předskupiny Elánu. Asi ho přesvědčilo, že u pódia byly dva tisíce lidí a všem se naše vystoupení líbilo. To jsou věci, které v šoubyznysu fungují. Pro ten koncert jsme nacvičili písničku Elánu Smrtka na pražskom orloji. V pondělí jsme ji Jožo Rážovi, Jano Balážovi a Vašo Patejdlovi zahráli a oni říkali, že se jim naše verze líbí.

The Tap Tap mají i vlastní písničky. Jakým způsobem vznikají?

V současné době máme v repertoáru zhruba dvě třetiny převzatých a třetinu vlastních skladeb. Vznikají na zkouškách a podílí se na nich celá kapela. Rodí se z jednoho původního nápadu, který pak rozvíjíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám