Hlavní obsah

Shaggy, Jimmy Cliff i Skatalites na největším reggae festu střední Evropy

Novinky, Stanislav Dvořák

Program nejuvolněnější hudební akce sezóny se nám pomalu rýsuje. Bratislavský Uprising (22.-23. srpna v Bratislavě), který se koná hned vedle oblíbeného jezera Zlaté písky, je samé reggae a R&B. Účast potvrdili jamajský divočák Shaggy, nesmrtelný veterán Jimmy Cliff, Skatalites a mnoho dalších.

Foto: Uprising.sk

Shaggy

Článek

Shaggy (vl. jménem Orville Richard Burrell) je zřejmě největší hvězdou festivalu. Reggae a R & B zpěvák, který proslul svým hutným basem, se prosadil začátkem devadesátých let díky hitu Oh Carolina. V roce 2009 se naživo představil v Praze a jeho koncert připomínal letní party se spoustou tance a humoru.

Burrell se narodil v Kingstonu na Jamajce roku 1968 a v dětství získal svou přezdívku Shaggy. Zkoušel prorazit v USA, v roce 1993 si vypůjčil starou ska pecku Oh Carolina od Folks Brothers, trochu „opucoval” retro zvuk z šedesátých let a přidal svůj unikátní hlas – a hit byl na světě. Následovaly další známé písničky jako Boombastic, In the Summertime a It wasn´t me.

Už půl století je na scéně Jimmy Cliff, další velké jméno Uprisingu. Kdysi se proslavil hitem Harder They Come, ke známějším patří také I Can See Clearly Now, Many Rivers To Cross, We All Are One nebo You Can Get It If You Really Want.

Po šedesátce překvapil, když natočil album Rebirth s producentem Timem Armstrongem (Rancid). Bylo plné energie a poctivého old-school reggae, kouzelnou atmosféru 60. let spojilo s moderním dokonalým zvukem. V roce 2013 za něj obdržel Grammy.

Jamajští The Skatalites už také překročili padesátku. Jejich fúze jazzu a karibských stylů mento a calypso je českým fanouškům dobře známá z několika koncertů. Na koncertě s nimi zazpívá Doreen Shafferová.

Dále vystoupí Ward21, Collie Buddz, Jah9 nebo Addis Pablo & Suns of Dub. Program se ještě bude rozšiřovat. Více na www.uprising.sk.

Reklama

Výběr článků

Načítám