Hlavní obsah

Seriálu Městečko South Park hrozí v Rusku zákaz

MOSKVA

Ruská prokuratura chce zakázat populární a cenami ověnčený americký satirický kreslený seriál Městečko South Park, protože je prý extremistický a stěžují si na něj diváci. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího prokuratury.

Článek

Město South Park, které se nachází v coloradských horách, je zaměřeno na dospělé. Vystupuje zde skupina devítiletých školáků. Seriál se potýká s negativními reakcemi již od svého uvedení v roce 1997.

Paroduje bez výjimky hvězdy, politiky, náboženství nebo svatby gayů a lesbiček. Například Saddám Husajn zde vystupuje jako homosexuální partner Satana.

Podle mluvčí jedné z prokuratur Valentiny Titovové došli vyšetřovatelé k závěru, že seriál je "destilačním přístrojem extremistických aktivit".

Moskevská televize 2x2 v lednu vysílala jednu epizodu. "V souladu se závěry učiněnými experty soudního vyšetřování byla podána žaloba na televizi 2x2, která epizodu Městečka South Park odvysílala."

Seriál dostal ceny Emmy

Městečko South Park dostalo dvě ceny Emmy. Poprvé ho vysílala americká televizní síť Comedy Central. Pořad byl rusky nadabován a uveden místními stanicemi, včetně kanálu 2x2, který v oblasti Moskvy a Petrohradu vysílá animované seriály. Představitelé 2x2 se k záležitosti zatím nevyjádřili.

Ruská evangelická unie požádala prokuraturu o zakázání Městečka South Park poté, co podle ní 20 expertů posoudilo vliv seriálu na mladé diváky. "Naše stížnost je proti mnoha kresleným seriálům, ale tentokrát to bylo kvůli Městečku South Park, třetí řadě, epizodě 15," řekl vůdce evangelické skupiny Konstantin Bendas. Kontroverzní díl se jmenuje Mr. Hankey's Christmas Classics (Vánoční klasika pana Hankeyho).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám